Takmer v celej EÚ sa reálne mzdy zamestnancov prepadli. Pozrite si, o koľko

Reálne mzdy zamestnancov sa vlani prepadli takmer v celej Európskej únii. Z novej štúdie nemeckého Inštitútu hospodárskych a sociálnych štúdií ústavu Hansa Böcklera (WSI) vyplynulo, že kúpna sila zamestnancov sa znížila v 26 z 27 členských štátov. Jedinou výnimkou bolo Bulharsko, kde reálne mzdy vzrástli o 4,7 percenta.

04.07.2023 14:58
Senior, dôchodca, financie, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Reálne mzdy v rámci celej EÚ v roku 2022 v priemere klesli o 4 percentá. Obzvlášť výrazné straty zaznamenali v Estónsku (-9,3 %), Grécku (-8,2 %) a Českej republike (-8,1 %). V najväčšej európskej ekonomike Nemecku sa mzdy znížili o 4,1 percenta.

EKO SR Bratislava Slovnaft  médiá ropa trh odvody BAX Čítajte viac Slovnaft na lacnej ruskej rope kráľovsky zarobil. Zamestnancom rozdali mimoriadne odmeny

Za prepad reálnych miezd môže najmä vysoká miera inflácie, ktorá spočiatku odrážala vysoké ceny energií a potravín, v súčasnosti však k tlakom na rast cien prispievajú aj zisky podnikov, uviedol WSI. V dôsledku nerovnováhy medzi vývojom miezd a ziskov sa podiel miezd na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) podľa inštitútu citeľne znížil.

V čase krízy nastalo prerozdelenie na úkor miezd a v prospech kapitálových príjmov, konštatovali výskumníci WSI Thilo Janssen a Malte Lübke.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #zamestnanci #mzdy