Nástupný bonus 3 000 alebo 4 000 eur dostanete v týchto firmách. Musia bojovať o ľudí

Voľných pracovných ponúk je veľa a vhodných uchádzačov o prácu je málo. Firmy dlhodobo nevedia obsadiť kľúčové pozície a trpí tak ekonomický rozvoj spoločnosti. Preto zavelili do boja o voľných ľudí na trhu práce. Je to práve výška platu, na ktorú uchádzači najčastejšie v inzerátoch pozerajú. Firmy na to reagujú novinkou, ktorým je náborový príspevok.

02.07.2023 05:00
mechanik, živnostník, práca, oprava auta Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Zjednodušene ide o peniaze, ktoré úspešný kandidát na prácu získa po uplynutí skúšobnej doby. Zvyčajne po niekoľkých mesiacoch od nástupu. Jeho výška sa líši v závislosti od pracovnej pozície a odvetvia. Začína sa od pár stovák eur a vyšplhať sa môže až na niekoľko tisíc eur. Ukazujú to pracovné inzeráty, ktoré boli zverejnené na pracovnom portáli Profesia.

„Zo všetkých pracovných ponúk, ktoré boli zatiaľ tento rok zverejnené na portáli Profesia.sk, poskytovali náborový príspevok iba dve percentá,“ opisuje situáciu Ľubica Melcerová z pracovného portálu Profesia.

Video
IDE O PENIAZE - Odvody študentov, absolventi a Sociálna poišťovňa. / Zdroj: TV Pravda

Aj keď sa náborové príspevky tešia veľkej popularite, o trende na pracovnom trhu ešte hovoriť nemôžeme. Rovnaká situácia bola aj vlani. Stále tak môžeme hovoriť o veľmi malom množstve firiem.

Ak si porovnáme dáta za január až máj, medziročný nárast v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je na úrovni 20 percent, čo stále nie je ani 3 000 pracovných ponúk. Ani to však firmám nezabránilo v tom, aby na voľné pracovné miesta lákali štedrým bonusom.

Rebríček najvyšších náborových bonusov

Podľa Melcerovej sa náborový príspevok najčastejšie objavuje v ponukách z oblasti výroby a strojárstva. Výnimkou nie sú ani odvetvia zdravotníctva, dopravy až po bankovníctvo. Z analýzy voľných pracovných ponúk na stránke Profesia vyplýva, že firmy lákajú na bonus v rozmedzí od 250 eur až po 4000 eur.

Rebríček firiem s najvyšším nástupným bonusom

Pozrite si, ktoré spoločnosti ponúkajú záujemcom o prácu náborový príspevok.

Fotogaléria
Popradský výrobca tepelných čerpadiel...
Výrobca cukroviniek v Bratislave spoločnosť...
+8Spoločnosť Continental so závodom vo Zvolene...

Napríklad popradský výrobca tepelných čerpadiel, spoločnosť Stiebel Eltron Slovakia ponúka na pozíciu pájkovač náborový bonus 250 eur. Hodinová mzda na tejto pozícii sa pohybuje na úrovni 5,80 eura. Zvýšenie na 6,55 eura za hodinu je možné po získaní pájkarského preukazu. Hrubá mzda vrátane zváračského príplatku sa po úspešnom absolvovaní skúšobnej doby zvyšuje. Plat v inzeráte sa pohybuje od 1 310 do 1 380 eur.

Spoločnosť Continental so závodom vo Zvolene išla s náborovým bonusom ešte vyššie. Ponúka 600 eur na pozíciu nastavovača seniora. Priemerná mzda v skúšobnej dobe je na úrovni 1 570 eur v hrubom. Mzda je tvorená základnou zložkou mzdy 1 380 eur, ku ktorej sa priráta variabilná zložka mzdy a zmenové príplatky.

„Náborový bonus vyplácame novým zamestnancom v častiach, po zotrvaní na pozícii konkrétne obdobie: 1 mesiac, 3 mesiace a u študentov, ktorí u nás absolvujú duálne vzdelávanie a zostávajú u nás naďalej, pokračujeme aj ďalej – po 6 mesiacoch a po 1 roku,“ tvrdí pre Pravdu Kristina Kavická, personálna riaditeľka závodu vo Zvolene. Okrem neho ešte zamestnancom ponúkajú aj bonus za odporučenie kandidáta. Na uvedenú pozíciu je to tisíc eur.

solarne, panely Čítajte viac Balkónové panely sa stali hitom, Slováci naskočili na nákupný ošiaľ. Odborníci varujú

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily dlhodobo pociťujú aj v bratislavskom závode na výrobu cukroviniek. Spoločnosť Mondelez ponúka náborový bonus 500 eur na pozíciu zmenový technik do závodu Figaro v bratislavskej Rači. Mesačný plat na tejto pozícii je 1 305 až 1 630 eur. Plus osobné odmeny vo výške 15 percent na mesačnej báze a zmenové príplatky. Eva Železná zo spoločnosti Mondelez vysvetľuje, že základnou podmienkou je odpracovať na danej pozícii aspoň 6 mesiacov. „Náborový bonus sa vypláca po častiach – po prvých troch odpracovaných mesiacoch zamestnanec dostane 250 eur a po ďalších odpracovaných troch mesiacoch ďalších 250 eur,“ hovorí pre Pravdu. Zo súčasných 500 eur ho dokonca idú zvyšovať až na 700 eur.

Aj národný vlakový dopravca sa v situácii, keď je málo záujemcov o prácu, rozhodol prilákať na voľné pracovné miesta náborovým bonusom. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) láka na náborový príspevok v rôznych výškach v závislosti od pracovnej pozície. Najvyšší náborový príspevok 3 000 eur je na miesto rušňovodiča s praxou s priemernou mzdou 1 880 eur. „Účelom zavedenia náborového príspevku je zvýšiť atraktívnosť a záujem o nástup nových zamestnancov na kľúčové pracovné pozície v ZSSK, ktoré sa nedarí dlhodobo obsadiť,“ uvádza pre Pravdu hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

O niečo nižší náborový príspevok potom majú na údržbárske či prevádzkové profesie. Sú to napríklad elektromechanik, mechanik, zámočník dráhových vozidiel, vedúci posunu a podobne. „Príspevok sa vypláca vo dvoch častiach, pričom prvá sa vypláca po uplynutí skúšobnej doby a druhá po 6 mesiacoch. Príspevok je tiež možné uplatniť len pre novonastúpených zamestnancov do ZSSK,“ dodáva hovorca. Náborovým bonusom sa to u národného dopravcu nekončí. Okrem neho majú zamestnanci nárok na takzvanú podporu mobility v podobe príspevku na ubytovanie do 400 eur mesačne pre tých, ktorí dochádzajú z iných regiónov. Bonus za odporúčanie kolegu je na úrovni 500 eur.

Vedie zdravotníctvo

Dva faktory sa postarali o to, že lekárne sa boria s nedostatkom personálu. Prvým je skutočnosť, že slovenské farmaceutické fakulty vypúšťajú čoraz menej absolventov. Kým roku 2020 bolo na oboch približne 300 absolventov, roku 2022 ich bolo už iba 230. Druhým problémom je, že práca v lekárni absolventov neláka. Svoje kroky radšej smerujú do farmaceutických spoločností, vedy a výskumu, teda mimo prostredia lekární.

Mnoho z nich odíde aj do zahraničia. Výsledkom je, že v lekárňach nemá kto pracovať. Sieť lekární Dr. Max hľadá do novej, pripravovanej lekárne v Kremnici farmaceuta. Náborový bonus je vo výške 4 000 eur. Ponúkaný plat na tejto pozícii je od 2 000 eur v hrubom plus mesačné motivačné odmeny. „Náborový bonus je motivačným bonusom pre kandidáta, ktorý má záujem nastúpiť do náročnejšie obsadzovanej lokality, kde dlhodobo neevidujeme potenciál odborného personálu,“ hovorí pre Pravdu Magdaléna Vrťová, riaditeľka ľudských zdrojov Dr.Max. Podľa nej ide spravidla o lokality s absolútnym nedostatkom farmaceutov, kde pozíciu obsadzujú aj niekoľko mesiacov.

elektromobil - nabíjanie Čítajte viac Plán na rozbeh elektromobility: Peniaze na nákup auta sú späť, spaľovákom hrozí rýchlostný limit

Nedostatok personálu v nemocniciach je viditeľný aj na pozícii zdravotnej sestry. Nemocnice majú dlhodobo problém zohnať kvalifikovaných ľudí na túto pozíciu. Univerzitná nemocnica Bratislava sa tento problém snaží riešiť napríklad aj náborovým bonusom vo výške 4 000 eur. „V rámci našej nemocnice sa situáciu snažíme stabilizovať, posilnili sme náborovú kampaň, sestrám ponúkame finančné a nefinančné benefity a tiež možnosť vzdelávania na vysokošpeciali­zovaných pracoviskách koncových nemocníc a po získaní praxe možnosť kariérneho postupu,“ opisuje lákanie nových ľudí hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Firmy museli prehodnotiť stratégiu

Mzdy vyplácame vždy na čas. Aj takéto úsmevné formy zamestnaneckých „benefitov“ bolo možné v minulosti vidieť v inzerátoch spoločností. Firmy často svoju zákonnú povinnosť vydávali za firemný benefit. Tieto časy sú však našťastie do veľkej miery minulosťou. V situácii, keď je málo kvalifikovaných ľudí, museli zmeniť stratégiu, aby dokázali do svojich radov prilákať nových zamestnancov.

Ako upozorňuje Katarína Tešla z pracovného portálu Kariéra.sk, pri hľadaní práce a pohľade na pracovný inzerát je pre ľudí, ktorí si hľadajú zamestnanie, rozhodujúci najmä plat. Hneď po ňom nasleduje náplň práce, benefity i miesto výkonu práce a typ pracovného pomeru. „Práve finančné ohodnotenie si ako prvé všimne v inzerátoch až polovica opýtaných, hneď za ňou 27 percent respondentov označilo náplň práce,“ vysvetľuje pre Pravdu.

Upozorňuje tiež na to, že v posledných rokoch zamestnávatelia kladú dôraz aj na employer branding, to znamená, že sa snažia vytvárať pozitívny obraz o svojej značke a dbajú aj na pracovné prostredie, ktoré by malo byť pre uchádzačov čo najatraktívnejšie. „Všetky tieto atribúty vplývajú na výber zamestnávateľa pri hľadaní si novej práce,“ dodáva.

Nezmenila sa len stratégia firiem, ale aj požiadavky zamestnancov. Tí v súčasnosti vyžadujú okrem zaujímavého platového ohodnotenia aj širokú škálu benefitov. Tešla tvrdí, že záujem je najmä o finančné benefity, preto náborový bonus je zo strategického hľadiska skvelá forma, ako si získať dôveru nového zamestnanca, a zároveň je motiváciou, aby zamestnanec po zaškolení a čase, ktorý doňho zamestnávateľ investoval, neodišiel hľadať si novú prácu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #benefity #odmena #náborový bonus