Kedy zmiznú z pultov "kontroverzné" vajcia? Zástupca reťazcov určil rok, kedy nebudú dostupné

Rok 2025 pre ukončenie predaja vajec z klietkových chovov v SR platí. Uviedol to pre TASR predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič.

25.06.2023 10:29
obchod, potraviny, vajcia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Z tohto pohľadu ten záväzok platí, čiže rok 2025 je hraničný, kedy najväčšie obchodné siete budú mať už len vajcia z minimálne podstielkového chovu alebo z voľného výbehu alebo v biokvalite,“ spresnil.

„My sme toto komunikovali už v roku 2018, kedy všetky obchodné siete dali celoeurópske záväzky, že v západnej Európe ukončia predaj klietkových vajec v roku 2023, čo prebieha a v krajinách východnej Európy do roku 2025, aby hydinári z východného bloku mali väčší časový priestor zmeniť chovy nosníc na minimálne podstielkové,“ zdôraznil.

vajcia, vajíčka, produkcia vajec Čítajte viac Kontroverzné vajcia zmiznú z pultov predajní. Reťazce sú nekompromisné

Na Slovensku je však vidieť podľa Krajčoviča veľké meškanie transformácie chovov nosníc na bezklietkové. „Niektoré krajiny sa k tomu postavili tak, že podporili domácich hydinárov. U nás na Slovensku sme hydinárov nepodporili, čo znamená, že meškajú,“ povedal.

Reálne to podľa neho môže ohroziť dostupnosť podstielkových vajec po roku 2025 zo slovenských zdrojov. „Obchodníci budú musieť, aby pokryli dopyt, presunúť nakupovanie vajíčok aj do zahraničia,“ podčiarkol.

Doplnil, že niektoré obchodné siete predávajú už viac ako polovicu vajec z bezklietkového chovu. „Veľké nadnárodné potravinárske firmy už do svojich výrobkov nepoužívajú klietkové vajcia. Množstvo výrobkov je dnes minimálne z podstielkových vajec alebo aj z vajec z voľného výbehu,“ poznamenal.

„Potravinári, ktorí používajú bezklietkové vajcia sa tým hrdia. Spotrebitelia túto skutočnosť nájdu vyznačenú na baleniach potravín,“ dodal predseda SAMO.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vajcia #klietkový chov