V pekárskych prevádzkach tvorí práca v noci, cez víkendy a sviatky až 80 percent práce zamestnancov, tvrdí šéf SZPCC Milan Lapšanský. Náklady na prácu pritom tvoria v tomto sektore podstatnú časť celkových nákladov. Dôvodom je aj to, že kysnutie, pečenie a rozvoz pekárenských výrobkov sa robí hlavne v noci a nad ránom. „Ak sa zajtra nepodarí schváliť kompenzácie zvýšených príplatkov, bude to mať závažné dopady na rast našich nákladov. Keďže reťazce sa nechcú vzdať rekordných ziskov a znížiť pultové ceny, dopadlo by to aj na spotrebiteľov a týkalo by sa to všetkých čerstvých potravín, ktoré sa musia spracovávať aj v noci, cez víkendy či sviatky,“ dodal Lapšanský.

Návrhom novely zákona o sociálnom poistení chcú poslanci za stranu Smer-SD znížiť cenu práce pre potravinárov, čo má podľa nich viesť k zníženiu koncových cien základných potravín v maloobchode na Slovensku. Má ísť o dočasné opatrenie vo forme odpustenia odvodov zamestnávateľa za zamestnanca v druhom polroku tohto roka. Na šesť mesiacov by tak klesli náklady zamestnávateľov v potravinárstve o 25,2 % z vymeriavacieho základu zamestnanca, maximálne do výšky aktuálnej minimálnej mzdy, teda do sumy 700 eur.
Ministerstvo práce a sociálnych vecí s týmto legislatívnym návrhom nesúhlasí. Upozorňuje na to, že by išlo o výnimku pre skupinu zamestnávateľov. Zavádzanie výnimiek, aj keď len na prechodné obdobie, podľa rezortu práce vytvára predpoklady k zavedeniu ďalších výnimiek. V konečnom dôsledku to podľa ministerstva môže viesť k diskriminácii ďalších skupín odvádzateľov poistného a k nerovnosti v systéme sociálneho poistenia. „Vytváranie výnimky z jednoznačne stanovených pravidiel, ktorá len rieši parciálnu situáciu, je nesystémovým krokom," tvrdí ministerstvo práce.