Do Poľska mieri americký gigant. Takú investíciu krajina ešte nezažila

Americký výrobca čipov Intel v piatok oznámil, že investuje až 4,6 miliardy USD (4,25 miliardy eur) do nového zariadenia na výrobu a testovanie polovodičov neďaleko Vroclavi v Poľsku. Je to súčasť jeho multimiliardovej investície na vybudovanie kapacity na výrobu čipov v Európe. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

16.06.2023 12:12
Mateusz Morawiecki Foto: ,
Poľský premiér Mateusz Morawiecki
debata (63)

Intel minulý rok oznámil tiež plány na vybudovanie veľkého komplexu na výrobu čipov v Nemecku spolu so zariadeniami v Írsku a Francúzsku, keďže chce ťažiť z uvoľnenia pravidiel Európskej komisie o dotáciách. Európska únia (EÚ) tak chce znížiť svoju závislosť od dodávok čipov z USA a Ázie.

Poľsko nakúpi pekelné strely z USA
Video
Zdroj: TV Pravda

Závod v Poľsku zamestná 2000 ľudí a vytvorí niekoľko tisíc ďalších pracovných miest počas fázy výstavby a v rámci náboru dodávateľov, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

digitálne technológie, umelá inteligencia, AI, informatika Čítajte viac Známy technologický gigant zainvestuje miliardy eur. Pozrite sa, na čo kladú dôraz

S projektovaním a plánovaním závodu sa začne okamžite, pričom výstavba sa spustí až po schválení Európskou komisiou. Poľský premiér Mateusz Morawiecki označil továreň Intelu za „najväčšiu investíciu na zelenej lúke v histórii Poľska“.

Spoločnosť, ktorá pôsobí v krajine 30 rokov a zamestnáva 4000 ľudí, uviedla, že si Poľsko vybrala pre jeho infraštruktúru a dostupné talenty. Poznamenala tiež, že nie je ďaleko od plánovaného závodu v Nemecku, ani jej sídla v Írsku. Očakáva, že s výrobou sa začne do roku 2027.

Intel pod vedením generálneho riaditeľa Pata Gelsingera investuje miliardy do budovania tovární na troch kontinentoch, aby obnovil svoju dominanciu vo výrobe čipov a lepšie konkuroval rivalom AMD, Nvidia a Samsung. Intel má tiež v pláne investovať až 100 miliárd USD do vybudovania potenciálne najväčšieho komplexu na výrobu čipov v americkom štáte Ohio.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Poľsko #USA #čipy