Koniec rozdávania 500-euroviek? Poslanci odmietli návrhy Matoviča aj Pellegriniho

Poslanci opätovne odmietli návrh na 500-eurovú odmenu pre voličov za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách. Rovnako neschválili aj jednorazový príspevok vo výške 500 eur z dielne poslancov strany Hlas.

15.06.2023 13:58
NR SR, Rokovanie 93. schôdze, OĽaNO, Igor Matovič Foto: ,
Poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Igor Matovič
debata (1)

Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva vo štvrtok neposunuli do druhého čítania. Návrh predložil líder OĽANO a priatelia Igor Matovič.

Zvýšenie účasti vo voľbách

Odmenu malo podľa návrhu vyplácať ministerstvo vnútra. Matovič návrh odôvodňoval snahou o zvýšenie účasti vo voľbách. Obával sa, že voliť príde nízky počet ľudí.

„V prípade predpokladanej účasti približne troch miliónov ľudí by náklady štátu na vyplatenú odmenu dosiahli asi 1,5 miliardy eur,“ uviedol v dôvodovej správe k návrhu. Považoval to za motivujúcu, spravodlivú odmenu a návratnú investíciu.

Jednorazový príspevok

Občania, ktorí sú ohrození chudobou, nedostanú jednorazový príspevok vo výške 500 eur. Návrh zákona o pomoci obyvateľom ohrozených chudobou, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci Peter Pellegrini, Richard Raši, Denisa Saková, Matúš Šutaj Eštok a Erik Tomáš (všetci nezaradení), parlament vo štvrtok neposunul do druhého čítania.

Finančný príspevok mal byť podľa návrhu určený pre obyvateľov, ktorí sa podľa európskej metodiky štatistického zisťovania chudoby nachádzajú v riziku príjmovej chudoby. Vychádzalo by sa pri tom z najaktuálnejších údajov ku dňu účinnosti zákona. Pri posudzovaní nároku na príspevok sa mal zohľadňovať každý typ domácnosti osobitne.

Nárok na pomoc mala mať fyzická osoba, ak celoročný príjem v domácnosti, v ktorej žije, nepresiahol za rok 2022 12-násobok hranice rizika príjmovej chudoby za príslušný typ domácnosti. Za každú domácnosť by mohla mať nárok na pomoc jedna osoba.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Igor Matovič