Najbližšie roky to bude mať Slovensko v boji so zdražovaním ťažké. Za všetkým stojí prijatie eura, myslí si český ekonóm

Slovensko má výrazne vyššiu mieru infláciu ako Česko a bude ju mať aj po zvyšok tohto roka, predikuje český ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity Bank. Dôvod vidí v prijatí eura.

14.06.2023 14:01
peniaze, mince Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR síce miera inflácie na Slovensku klesá, no stále sa drží na vysokých hodnotách. Inflácia u nás dosiahla v máji tohto roka 11,9 percenta pričom u našich susedov v Českej republike sa drží na úrovni iba 11,1 percenta.

Kovanda pritom vo svojej analýze predikuje, že v priebehu ďalších dvoch rokov bude tempo zdražovania výrazne vyššie na Slovensku ako v Česku. „Podľa prognózy, ktorú zostavuje agentúra Bloomberg na základe strednej hodnoty viacerých odhadov medzinárodných finančných inštitúcií, by tento rok mala celoročne inflácia na Slovensku vykázať hodnotu 11,3 percenta, v budúcom roku potom 5,4 percenta a v roku 2025 potom 3,8 percenta. Podľa rovnakého odhadu bude česká inflácia v daných rokoch vykazovať hodnoty 10,9 percenta, 2,8 percenta a napokon 2,3 percenta,“ píše ekonóm.

nakupovanie, nákup, potraviny, mäso, inflácia, obchod, supermarket Čítajte viac Inflácia ďalej spomaľuje. Pomohli k tomu aj obedy zadarmo pre školákov

Podľa odborníka je potrebné korene tohto problému hľadať v obmedzenejších možnostiach, ktorými slovenská ekonomika v boji s infláciou disponuje. Slovensku totiž na rozdiel od Česka chýba nezávislá menová politika, o ktorú prišlo po vstupe do eurozóny, prízvukuje Kovanda. „Ak by nebolo členom eurozóny, mohlo by nastaviť svoje základné úrokové sadzby na vyššiu úroveň a tak, ako Česko, proti inflácii bojovať účinnejšie,“ uzatvoril ekonóm.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #miera inflácie #inflácia na Slovensku