Profesionálni náhradní rodičia si od septembra polepšia, štát im pridá

Súčasný priemerný plat profesionálneho náhradného rodiča dosahuje 1 692 eur, táto suma sa od jesene zvýši

11.06.2023 12:00
Soňa Gaborčáková Foto:
Soňa Gaborčáková, ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny.
debata

Základná zložka hrubej mzdy profesionálneho náhradného rodiča sa od začiatku septembra tohto roka zvýši o 10 percent na 1 034 eur. Týmto krokom si polepší takmer 800 profesionálnych náhradných rodičov. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorý rezort práce a sociálnych vecí predložil do pripomienkového konania. Ako uvádza ministerstvo, súčasný priemerný plat profesionálneho náhradného rodiča je 1 692 eur. Prijatím navrhovaného nariadenia vlády sa zvýši o 10 percent na 1 861,20 eura.

úspory, dôchodok, penzia, peňaženka, peniaze, Čítajte viac Onedlho sa zvýšia príspevky aj o desiatky eur. Pozrite si v tabuľke, kto si polepší najviac

Ku koncu marca tohto roka v centrách pre deti a rodiny pracovalo 774 profesionálnych náhradných rodičov, ktorí zabezpečovali starostlivosť 1 396 deťom umiestneným v centrách pre deti a rodiny na základe rozhodnutia súdov a mladým dospelým. V tzv. štátnych centrách pre deti a rodiny bolo zamestnaných 621 profesionálnych náhradných rodičov a v takzvaných neštátnych centrách pre deti a rodiny pracovalo 153 profesionálnych náhradných rodičov.

Vláda podľa zákona o profesionálnych náhradných rodičoch zvýši základnú zložku mzdy profesionálneho náhradného rodiča v rovnakej miere, ako stúpnu platové tarify zamestnancov vykonávajúcich prácu vo verejnom záujme. Platové tarify verejných zamestnancov sa pritom od začiatku septembra tohto roka zvýšia o 10 percent. Toto zvýšenie vyplýva z kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa uzatvorenej na obdobie od 1. januára 2023 do 31. augusta 2024 pre zamestnávateľov, ktorých zamestnanci vykonávajú prácu vo verejnom záujme.

debata chyba
Viac na túto tému: #mzdy #profesiálne rodičovstvo