SAS začína predávať letenky na prvý spoj elektrickým lietadlom

Letecká spoločnosť SAS začne v piatok 2. júna na pravé poludnie s predajom leteniek na svoj prvý let so strojom na elektrický pohon. Lietadlo ešte neexistuje, SAS ale plánujú štart nového lietadla v roku 2028

01.06.2023 12:14
lietadlo, letisko, doprava, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

SAS celú akciu s predajom leteniek využije ako zaujímavý marketingový ťah. Do predaja pôjde 30 leteniek na každý z troch plánovaných letov. Elektrické lietadlo by malo dopravcovi pomôcť stať sa do roku 2050 uhlíkovo neutrálne, informuje český portál zdopravy cz.

„Od svojho založenia sme firmou, ktorá je priekopníkom v oblasti letectva. Boli sme prvým dopravcom, ktorý letel cez severný pól. Elektrické lietadlá sú ďalšou oblasťou, kde letectvo čaká zásadná revolúcia,“ povedal Anko van der Werff, šéf SAS.

Čína C919 lietadlo nové let prvý komerčný Čítajte viac Číňania predstavili svoje prvé lietadlo. Je to konkurencia pre Západ

SAS na vývoji spolupracujú s firmou Heart Aerospcace, od ktorej chce odobrať lietadlá ES-30 pre regionálnu prevádzku. Pohon lietadla ES-30 zaistí štyri elektrické motory na lítium-iónové batérie. Lietadlo bude tichšie, spoľahlivejšie, bude mať lepšie prevádzkové parametre a ponúkne menšiu ekologickú stopu ako konvenčné turbovrtuľové lietadlá. Bude tiež vybavený záložnými hybridnými generátormi, ktoré môžu využívať udržateľné letecké palivo.

Ak bude ES-30 plne naložená, má mať na elektrický pohon s nulovými emisiami dolet 200 km. To môže byť predĺžené až na 400 km s výkonom doplneným generátormi na až 800 km, pokiaľ je počet pasažierov obmedzený na 25. 30 až 50 minút bude trvať nabíjanie lietadla.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #letenky #elektrické lietadlo