Ocenili najlepšie pivá na Slovensku. Pozrite si víťazov

Plzenský Prazdroj Slovensko na hlavu porazil konkurentov na 16. ročníku Slovenskej pivnej korunky. Pivovar z Veľkého Šariša získal tituly šampióna alebo 4 zlaté korunky vo svetlých filtrovaných desiatkach, dvanástkach, aj v tmavých pivách a polotmavých pivách. K tomu pridal zlatú korunku za najlepšie nealkoholické pivo a na dôvažok vyhral aj kategóriu miešaných nealkoholických nápojov typu Radler.

27.05.2023 05:00
Budvar, pr, nepouzivat Foto:
Ilustračné foto.
debata (78)

Medzi malými remeselnými pivovarmi bol najúspešnejší račiansky pivovar U Ábela s dvoma zlatými korunkami.

Dominancia Plzenského Prazdroja Slovensko je vlastne dominanciou českého štýlu piva. To sa na Slovensku varí aj v licencii, ale v prestížnom súboji svetlých desiatok a dvanástok šlo o súboj rýdzo slovenských značiek, kde vyhrala Šariš iskrivá desina a Šariš žiarivá dvanástka nad Zlatým Bažantom, Corgoňom aj Steigrom.

pivo, ale, magazín varecha, Čítajte viac Ocenili TOP 11 najlepších pív. Je medzi nimi vaše obľúbené pivo? Pozrite si víťazov

Odveta o rok bude zaujímavá, pretože Heineken, najsilnejší hráč na slovenskom trhu piva, začal prezbrojovať. Jeho inovovaný Zlatý Bažant 12 % je výrazne horkejší, v horkosti dokonca predbieha aj české pivá. Lenže píše sa rok 2023 a aktuálne je výsledkami v Slovenskej pivnej korunke na koni japonská skupina Asahi, kam patrí spolu s plzenským Prazdrojom aj pivovar Veľký Šariš. Slovenská pivná korunka podobne ako Národný salón vín ukazuje, kto je kto v pive varenom na Slovensku. Dominanciu v ňom majú dve nadnárodné skupiny – Heineken Slovensko, ktorý varí pivo v Hurbanove, a Asahi usadené vo Veľkom Šariši. K väčším hráčom patria ešte Pivovar Steiger Vyhne a banskobystrický Urpiner.

V Európe je dovedna 10-tisíc pivovarov, na Slovensku ich bolo začiatkom deväťdesiatych rokov 16. Teraz sa o pestrosť piva starajú popri spomínanej štvorici väčších pivovarov desiatky malých remeselných pivovarov. Vyrástli ako huby po daždi a do pandémie korony sa im darilo.

Obmedzenia vyvolané protipandemickými opatreniami však pocítili aj veľké pivovary, pretože predaj piva sa sústredil do obchodných sietí, kým obľúbené výčapy boli na celé mesiace uzavreté. Teraz konečne malým či veľkým pivovarníkom svitá na lepšie časy, je doba popandemická a s ňou prichádza aj chuť piť čapované pivo.

Hum Istria Chorvátsko Čítajte viac Chlieb, pivo, maslo, kečup či zelenina. Porovnali sme ceny na Slovensku a v Chorvátsku. Pozrite si tie rozdiely

Na rozbeh novej sezóny sa tešia nielen pivovarníci, ale aj štát. Tomu ročne sektor piva odvedie na daniach vrátane spotrebnej dane vyše sto miliónov eur, čo je jedno percentu z príjmu štátneho rozpočtu. Pre porovnanie – v Európskej únii sa na daniach za pivo vyberie 4,5 miliardy eur. Pivo z pohľadu príjmov do štátnych pokladníc vyzerá ako zlatá nosnica, aj keď pivovarníkom v tejto chvíli nie je príliš do skoku.

Z hľadiska ekonomických aktivít je však výroba piva, sladovníckeho jačmeňa v 7 sladovniach, a potom celého sektora na pivo napojených služieb mimoriadne dôležitá. Pivo zamestnáva dovedna 17 400 ľudí. A to je z hľadiska Slovenska významný počet ľudí, pripomenul rolu najviac predávaného nápoja (ročná spotreba okolo 70 litrov na hlavu) v slovenskej ekonomike Vladimír Machalík, riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Malí či veľkí pivovarníci s pohárom piva denne vstupujú do našich všedných životov. Čoraz väčšou ponukou, ktorú spestrili v posledných rokoch predovšetkým remeselné pivovary, ukazujú, že pivo ponúka nepreberné možnosti chuťových odtienkov. Najnovšie prichádzajú do módy tzv. kyseláče, známe aj pod anglickým názvom sour ales.

Hlavný prúd však tvoria klasické svetlé pivá filtrované. Popri nich sa však rozvíja, ako to vidno najmä v Belgicku, Veľkej Británii či USA, produkcia iných pív. Je si naozaj z čoho vybrať. Dovedna na jedinej profesionálnej súťaži pivovarníkov vyhlásili najlepších producentov v 11 kategóriách pív a jednej v miešaných nealkoholických nápojoch. Oplatí sa pozrieť, kde skončilo vaše pivo, radler. Možno si dáte načapovať niektoré z aktuálnych víťazov. Sú naozaj také dobré, aby ste opustili svoju starú pivnú lásku? Nedá sa to nijak inak zistiť – len ochutnávkou. Festival Slovenskej pivnej korunky 2023 čaká na milovníkov piva 26. – 27. mája 2023 na bratislavskej Kuchajde.

Na Slovenskej pivnej korunke ocenili aj významné osobnosti pivovarníckej a sladovníckej scény. Pocty získali Andrea Csériová, manažérka výroby a kvality piva v Heineken Slovensko, Jozef Knežo, ktorý sa z variča piva vypracoval až na riaditeľa výroby v Sladovni Michalovce, a degustátor Peter Bodnár, za mimoriadny prínos k rastu pivovarníckej kultúry.

VÝSLEDKY 16. ROČNÍKA

(profesionálnej celoslovenskej anonymnej degustácie pív)

SLOVENSKEJ PIVNEJ KORUNKY 2023

  • Počet súťažiacich pív: 169
  • Počet prihlásených a súťažiacich pivovarov: 36
  • Počet súťažných kategórií: 12

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #radler