Volkswagen definitívne odchádza z Ruska, pôsobil tam dlhé roky

Nemecká automobilová skupina Volkswagen (VW) sa až do odvolania úplne sťahuje z Ruska. Spoločnosť v piatok potvrdila, že svoj závod v meste Kaluga predala ruskému predajcovi áut Avilon. Najväčšia európska automobilová skupina tak fakticky ukončila pôsobenie v Rusku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

19.05.2023 14:54
Volkswagen Group Rus, Kaluga Foto:
Volkswagen hľadá kupca pre svoju ruskú fabriku v Kaluge.
debata (2)

Ruská tlačová agentúra Interfax tento týždeň informovala, že vládna komisia pre kontrolu zahraničných investícií schválila žiadosť VW o predaj ruských aktív za 125 miliónov eur.

Skupina Volkswagen pôsobila v Rusku dlhodobo. V Nižnom Novgorode spolupracovala s firmou GAZ a v roku 2007 otvorila vlastnú továreň v Kaluge, asi 200 kilometrov juhozápadne od Moskvy. Na jar 2022, po ruskej invázii na Ukrajinu, Volkswagen spolu s ďalšími západnými automobilkami ukončil výrobu aj predaj v Rusku.

Volkswagen Group Rus, Kaluga Čítajte viac Volkswagen čelí v Rusku už tretej žalobe

Predaj aktív VW brzdila žaloba spoločnosti GAZ, ktorý v ére Sovietskeho zväzu vyrábal limuzíny Volga. Spolumajiteľom firmy je Oleg Deripaska, ktorý sa nachádza na sankčných zoznamoch. GAZ požadoval od nemeckej automobilovej skupiny náhradu škody za vypovedanie zmluvy, ale súd v Rusku medzitým žalobu zamietol.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Rusko