Krajniak sa pochválil, aké sumy dostávajú dôchodcovia za rodičovský bonus. 200-tisíc penzistom práve prichádza

201-tisíc poberateľov rodičovského dôchodku ho dostáva v týchto dňoch na účet. Vyplatili ho buď prevodom na účet alebo v hotovosti. Výplatné termíny boli 2., 4. a 6. mája.

05.05.2023 10:14 , aktualizované: 12:19
Krajniak Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak.
debata (56)

Štát vyplatí vyše 850-tisíc seniorom navyše k dôchodkom celkom 260 miliónov eur. Informoval o tom na brífingu dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina), za účasti generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Michala Ilka.

Ďalších 60-tisíc poberateľov Sociálna poisťovňa ešte posudzuje a rozhodne o nich do 30. septembra 2023.

Pozrite si tlačovú konferenciu ministra práce:

Video

Priemerný rodičovský dôchodok je vo výške 306,2 eura za rok, teda 25,5 eura za mesiac pre jedného rodiča od všetkých detí.

Maximálna výška za jedno dieťa je 261,6 eur za rok, teda 25,5 eur za mesiac. Takýto ho dostane 335-tisíc penzistov.

Krajnika Čítajte viac Rodičovský bonus príde v jednej veľkej sume. Ak poznáte plat vašich detí, viete si ho vypočítať

„Už v priebehu mája 2023 vyplatíme 260 miliónov eur, z toho 637.000 poberateľom na účet a 214.000 poberateľom poštou,“ spresnil dočasne poverený minister práce.

„V máji sa bude vyplácať cez 850.000 rodičov­ských dôchodkov, z toho 201.000 poberateľov rodičovského dôchodku túto dávku už dostalo, v termínoch 2. a 4. mája, ako aj 6. mája, ktorý sme z logických dôvodov presunuli na dnes,“ doplnil generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne.

Najnižší rodičovský dôchodok bude 1,2 eura za rok, teda 10 centov za mesiac.

Krajniak uviedol aj príklad – najvyšší rodičovský dôchodok je vo výške 2 304 eur za rok. Ide o 192 eur mesačne za 11 detí.

Krajniak pripomenul, že rodičovský dôchodok je konštruovaný tak, že prvá časť sumy, teda maximálne 3 % odvodov, ide 1,5 % matke a 1,5 % otcovi pokiaľ poberajú starobný dôchodok. „Druhý dôvod, prečo sme rodičovský dôchodok zaviedli, je, že zmierňujeme diskrimináciu tých matiek, ktoré vychovali viac pracujúcich detí. Paradoxne tým, že sa venovali výchove a v tom čase platili oveľa menšie odvody do nášho dôchodkového systému, majú preto nižšie dôchodky. Túto diskrimináciu rodičovským dôchodkom zmierňujeme,“ vysvetlil.

„V roku 2023 vyplácame rodičovský dôchodok na základe odvodov do sociálneho systému v SR za rok 2021. A podľa týchto odvodov maximálna suma rodičovského dôchodku poberaného od jedného dieťaťa tvorí 261,60 eura. Tento rok vyplácame rodičovský dôchodok jednorazovo,“ podčiarkol Krajniak. Od budúceho roku sa bude rodičovský dôchodok vyplácať už mesačne ako dávka k bežnému starobnému dôchodku.

Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Začína sa vyplácať rodičovský dôchodok. Prvým penzistom prídu peniaze na účet, pozrite sa, koľko

Krajniak dodal, že vyplácanie rodičovského dôchodku pre dieťa rodiča nijakým spôsobom nezvyšuje dane ani mu neznižuje budúcu výšku jeho predpokladaného starobného dôchodku.

Orientačné prepočty súm pre jednotlivé typy rodičov na dôchodku:

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok