Bývalý šéf Audi sa chce priznať k podvodom v emisnej kauze, zaistí si podmienku

Bývalý šéf automobilky Audi Rupert Stadler je pripravený priznať vinu na emisnom škandále z roku 2015 výmenou za podmienečný trest a vysokú pokutu. Uviedol to v stredu jeho tím obhajcov. Informovala o tom agentúra Reuters.

03.05.2023 13:19
Audi A4 Foto:
Audi A4
debata (1)

Bývalý šéf Audi, ktorá je jednou z divízií koncernu Volkswagen, bol obvinený v roku 2020 z účasti na emisnom škandále, ktorý vypukol koncom roka 2015. V septembri toho roka americký Úrad na ochranu životného prostredia obvinil Volkswagen, že do áut s dieselovým motorom inštaloval softvér, ktorý umožňoval maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Autá tak v bežnej premávke výrazne prekračovali limity stanovené v zákone na ochranu ovzdušia.

Stadler pôvodne obvinenia z podielu na emisnom škandále odmietal. Teraz však jeho obhajcovia zverejnili, že je pripravený priznať svoj podiel viny a vyhnúť sa tak väzeniu. To mu podľa sudcu hrozí na 1,5 až dva roky v prípade, že sa k účasti na podvodoch neprizná. V prípade priznania viny skončí s podmienkou a pokutou vo výške 1,1 milióna eur. Stadlerovo priznanie pred súdom sa očakáva o dva týždne. Súd následne rozhodne, či jeho priznanie bolo dostatočné na stanovenie podmienečného trestu.

Výkonný viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR Pavol Prepiak. Čítajte viac Čo znamená zákaz spaľovákov, emisná norma Euro 7 a čínska konkurencia? Vysvetľuje zástupca automobiliek

S dohodou súhlasila aj prokuratúra. Podľa nej inžinieri v Audi manipulovali s motormi tak, aby počas testov plnili stanovené emisné normy. V bežnej prevádzke ich však potom vysoko prekračovali.

Stadler bol obžalovaný spolu s bývalým predstaviteľom manažmentu Audi Wolfgangom Hatzom a jedným z inžinierov. Hatz aj inžinier sa k manipuláciám medzičasom priznali. Samotného Stadlera obžalovali s tým, že nezastavil predaj takto upravených vozidiel ani po tom, ako sa kauza zverejnila.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Rupert Stadler