Za osoby s ťažkým zdravotným postihnutím by sa mohli považovať aj detskí onkologickí pacienti

Ak by detskí onkologickí pacienti boli klasifikovaní ako ŤZP, získali by tým pádom nárok na príspevok na opatrovanie. Z touto zmenou prišla do parlamentu strana SaS.

30.04.2023 11:17
Detská fakultná nemocnica Košice, odd. detskej... Foto:
Príspevok na opatrovanie by sa mal poskytovať po ukončení aktívnej onkologickej liečby detí počas doby najviac jedného roku.
debata

Okruh ľudí považovaných za osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) by sa mal na účel poskytovania príspevku na opatrovanie rozšíriť o detských onkologických pacientov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorý do parlamentu predložila skupina poslancov Národnej rady (NR) SR zo strany SaS.

Ide o maloletých s onkologickým či hematoonkologickým ochorením alebo zaradených do transplantačného programu, spresnili predkladatelia. Dĺžku odkázanosti na opatrovanie určí posudkový lekár v rozmedzí od mesiaca do roku od ukončenia aktívnej liečby. Tou je podávanie onkologickej alebo hematoonkologickej liečby. Uvedený lekár je viazaný odborným názorom ošetrujúceho lekára danej osoby.

Cieľom právnej úpravy je zabezpečiť rodičom podporu po ukončení aktívnej onkologickej liečby ich detí počas doby najviac jedného roka, vysvetlili poslanci v dôvodovej správe. Ide napríklad o chemoterapiu či rádioterapiu. Príspevok sa nevypláca, ak sa na pacienta poskytuje materské, rodičovské alebo príspevok na starostlivosť o dieťa, uviedli navrhovatelia.

Novela zákona by nadobudla účinnosť od septembra, stanovili predkladatelia. Ministerstvo financií (MF) SR vo svojom stanovisku upozornilo, že nie je uvedené vyčíslenie vplyvu legislatívnej zmeny na verejný rozpočet.

debata chyba
Viac na túto tému: #onkológia #príspevok na opatrovanie #detskí pacienti #SASKA