Matovičov poslanec prišiel s novým nápadom. Ľudia by mohli dostávať potravinové šeky

Najlepším riešením v rámci inflácie potravín by mohla byť adresná pomoc formou potravinových šekov či kreditných kariet pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. Myslí si to šéf parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO). Vyplýva to z jeho vyjadrenia v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

29.04.2023 14:15
SR EKO Bratislava MPRV SAMO potraviny BAX Foto:
Na snímke vpravo dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) a vľavo viceprezident Zväzu obchodu SR Filip Kasana počas tlačovej konferencie k riešeniu ochrany slovenských spotrebiteľov pred nárastom cien potravín v časoch inflácie. Ilustračné foto.
debata (57)

„Takýmto spôsobom by sa im jednorazovo alebo opakovane pomohlo prekonať infláciu pri potravinách. Všetky ostatné spôsoby majú veľké nedostatky,“ skonštatoval s tým, že ceny potravín sú problémom od 90. rokov. Ceny budú podľa neho nižšie, keď sa zmodernizuje spracovateľský priemysel a zníži investičný dlh.

SR Bratislava vláda 131. schôdza BAX Čítajte viac Státisíce dôchodcov dostanú ďalšie peniaze. Ministerstvo financií uvoľnilo milióny na rodičovský bonus

Vláda sa podľa predsedu Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Mariána Kéryho (Smer-SD) nezaoberá skutočnými problémami ľudí, preto na májovú schôdzu predkladajú niekoľko návrhov týkajúcich sa cien či sociálneho zabezpečenia. „My často musíme suplovať vládnu koalíciu, ale nečakáme so založenými rukami,“ podotkol. O návrhoch podľa neho rokovali aj s hnutím Sme rodina, ktoré chce podľa jeho slov viaceré opatrenia podporiť.

OĽANO bude o možnej podpore týchto návrhov podľa Vetráka ešte rokovať. Hovorí však o účelovej propagande Smeru-SD. „Ceny potravín riešime a budeme ich riešiť, ale nebudeme nabiehať na účelovú propagandu,“ skonštatoval. Zdôraznil, že súčasný vládny kabinet na pomoc ľudom zrealizoval viaceré opatrenia.

Poslanci diskutovali aj o kritike zamestnávateľov, podľa ktorých sa môže zvýšenie príplatkov za prácu cez víkendy a sviatky premietnuť do cien výrobkov. Vetrák reagoval, že išlo o návrh, ktorý presadzovala strana Smer-SD. Tá sa podľa Kéryho k zákonu hrdo hlási. „Podnikatelia, keď majú platiť viac, tak vždy to budú kritizovať,“ dodal.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #peniaze #chudoba