Agentúra Fitch znížila rating Francúzska o jeden stupeň

Hodnotenie úverovej bonity druhej najväčšej ekonomiky eurozóny sa po tomto zhoršení dostalo na rovnaký stupeň, ako má Írsko alebo Česko.

29.04.2023 13:23
Paríž, Francúzsko, Víťazný oblúk Foto:
Jedným z najvážnejších problémov Francúzska je podľa agentúry Fitch vysoká úroveň verejného dlhu.
debata

Ratingová agentúra Fitch zhoršila hodnotenie úverovej bonity Francúzska o jeden stupeň. To je ďalšia rana pre prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý sa snaží nepopulárnymi reformami ozdraviť verejné financie.

Fitch v piatok (28. 4.) znížila rating na AA- z AA. Výhľad ratingu je stabilný. Agentúra ako dôvod svojho rozhodnutia uviedla, že fiškálne ukazovatele Francúzska sú slabšie, ako majú krajiny s porovnateľným ratingom. Rozpočtové deficity očakávané v tomto a budúcom roku „sú výrazne nad“ mediánom krajín s ratingom AA.

„Verejné financie, a najmä vysoká úroveň verejného dlhu, sú slabinou ratingu,“ uviedla agentúra. „Patová politická situácia a (niekedy násilné) sociálne protesty predstavujú riziko pre Macronov reformný program a môžu vytvoriť tlak na uvoľnenie fiškálnej politiky alebo zvrátenie predchádzajúcich reforiem.“

Fitch varuje, že zhoršenie rastových vyhliadok a oslabenie konkurencieschop­nosti rovnako ako vysoký a ďalej rastúci verejný dlh môžu spôsobiť ďalšie zníženie ratingu. Hodnotenie úverovej bonity druhej najväčšej ekonomiky eurozóny sa po tomto zhoršení dostalo na rovnaký stupeň, ako má Írsko alebo Česko.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Francúzsko #zníženie ratingu