Slovensko patrí do exkluzívneho klubu, oznámil Heger a ukázal, ako narábali s verejnými peniazmi

Slovensko hospodári napriek krízam zodpovedne. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal poverený predseda vlády a minister financií Eduard Heger. „Počas vládnutia počúvame, ako naša vláda rozvrátila verejné financie. No opak je pravdou,“ povedal Heger.

20.04.2023 09:42
SR Bratislava vláda 131. schôdza BAX Foto:
Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva financií SR Marcel Klimek dočasne poverený premiér a minister financií SR Eduard Heger (OĽANO) počas tlačovej konferencie po rokovaní vlády SR 16. januára 2023 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer
debata (37)

Celkový deficit verejnej správy Slovenska vlani dosiahol podľa Štatistického úradu SR 2,23 miliardy eur, čo je 2,04 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP). Dlh verejnej správy dosiahol 63,38 miliardy eur, resp. 57,8 percenta HDP. „Plníme maastrichtské kritériá,“ skonštatoval Heger. Požiadavky na deficit sú totiž tri percentá HDP a pre dlh 60 percent.

VIDEO: Heger: Nie je pravda, že rozvraciame a bohapusto zadlžujeme.

Video

Štrukturálny deficit vyjadruje pravidelné štrukturálne výdavky a príjmy štátu. „V rokoch 2021 až 2022 sme dosiahli najnižší štrukturálny deficit verejných financií,“ pokračoval Heger. „Pri štrukturálnych výdavkoch, teda pri tých pravidelných, sme boli zodpovední,“ doplnil Heger. A to je podľa neho dôkaz toho, že verejné financie sú pod ich vládnutím v lepšom stave, než sa opozícia snaží presviedčať.

Deficit verejný financií. Foto: Štatistický úrad SR
Deficit verejný financií. Deficit verejný financií.

Premiér tiež uviedol, že Slovensko sa umiestnilo v exkluzívnom ekonomickom klube. Hovorí to na základe dát z Medzinárodného menového fondu. V tomto klube sme spolu so západnými krajinami a s Českom. Poľsko či Maďarsko sa do neho nedostali.

Mladí ľudia v spoločnosti starších ľudí Čítajte viac Porovnali dôchodkové systémy z celého sveta vrátane Slovenska. Je to nepríjemná pravda pre mladých

Štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek sa vyjadril aj k opatreniam dlhovej brzdy, ktoré majú byť zvadené v máji. Jedným z opatrení je viazanie výdavkov. Pre tento rok by to znamenalo nájsť v rozpočte 709 miliónov eur. Klimek uviedol, že v rozpočte bolo pripravených až 750 miliónov ako injekcia pre štátne podniky v čase energetickej krízy. Situácia je lepšia ako sa očakávalo, tak tieto peniaze štátne podniky nebudú potrebovať. „Trojpercentné viazanie výdavkov sa občanov ani firiem nedotkne. Bude splnené práve prostredníctvom týchto zdrojov,“ uviedol Marcel Klimek.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #deficit #Maastrichtské kritériá