Európska únia pátra po ruských miliardároch, chce im zmraziť kontá

Európska únia sa snaží nájsť a zmraziť aktíva sankcionovaných ruských miliardárov, ale ich počet sa v uplynulých mesiacoch zvýšil len mierne.

11.03.2023 12:16
Rubeľ / Peniaze / Foto: ,
EÚ doteraz uvalila sankcie na takmer 1500 jednotlivcov.
debata (15)

Blok doteraz zmrazil aktíva vo výške 20,9 miliardy eur, aj keď od invázie ruskej armády na Ukrajinu pred viac ako rokom uvalil na Moskvu už desať balíkov sankcií. Zatiaľ čo Belgicko a Luxembursko zmrazili ruské majetky rádovo v miliardách eur, ostatné členské krajiny zverejnili takmer zanedbateľné čísla, pričom Grécko uviedlo, že zmrazilo aktíva len za 212.201 eur a Malta za 222.470 eur.

Predstavitelia EÚ sa domnievajú, že existuje podstatne viac aktív sankcionovaných ruských jednotlivcov, ktoré by mohli byť potenciálne zmrazené. V roku 2019 sa objem ruských priamych zahraničných investícií v bloku podľa oficiálnych štatistík odhadoval na 136 miliárd eur.

Šéf Kremľa Vladimir Putin. Čítajte viac Komisárka vyzýva členské štáty EÚ: Prestaňte nakupovať skvapalnený zemný plyn z Ruska

Veľa ďalších miliárd majú ruskí občania na svojich účtoch v európskych bankách, prípadne vo forme nehnuteľností a v iných formách. Nie všetky ruské fondy, ktoré sú v EÚ, sú spojené so sankcionovanými jednotlivcami. Ich identifikácia nie je vždy jednoduchá, keďže aktíva sú často skryté za zložitými podnikovými štruktúrami alebo sprostredkovateľmi.

EÚ uvalila sankcie na takmer 1500 jednotlivcov, obmedzila vývoz stoviek tovarov a technológií a zamerala sa na mnohé z kľúčových zdrojov príjmov Moskvy. Niektorí predstavitelia sa však obávajú, že bloku stále chýba účinný aparát na presadzovanie týchto opatrení a zaostáva za USA v boji proti obchádzaniu sankcií.

Hovorca Európskej komisie Christian Wigand uviedol, že celkový objem zmrazených aktív sa od apríla 2022 viac ako strojnásobil. Dodal, že EÚ sa spolieha na informácie poskytnuté členskými štátmi a že frekvencia aktualizácií od jednotlivých vlád je nerovnomerná.

Vladimir Putin Čítajte viac Ruská ekonomika krváca. Pomaly, ale isto. Pozrite si, ako sa jej darí

Doterajšie úsilie EÚ vrátane kroku z júla minulého roka, ktorým sa bremeno priznania majetku prenieslo na sankcionovaných jednotlivcov a subjekty, príliš nepomohlo. V najnovšom balíku sankcií sa členovia Únie dohodli na zavedení niektorých oznamovacích povinností v prípade bánk a iných prevádzkovateľov, ale stále im nehrozia pokuty, ak tieto povinnosti nedodržia.

Členské štáty zatiaľ ešte nepodporili ani návrhy na rozšírenie kritérií a zaradenie do zoznamu aj rodinných príslušníkov a spoločníkov sankcionovaných jednotlivcov, ktorí môžu pomáhať chrániť alebo prevziať ich majetok.

EÚ pracuje aj na nových pravidlách na potrestanie obchádzania sankcií. A skúma uskutočniteľnosť využitia aktív ruskej centrálnej banky v hodnote miliárd eur, ktoré už členské štáty zmrazili, na pomoc pri obnove Ukrajiny.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku #zmrazenie aktív #ruskí miliardári