Parlament schválil zmeny pre najchudobnejších. Životné minimum bude rásť po novom

Mechanizmus zvyšovania súm životného minima sa od apríla tohto roka zmení. Sumy životného minima sa budú zvyšovať koeficientom rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu od poslankyne za hnutie OĽaNO Lucie Drábikovej, ktorý pri schvaľovaní novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi schválil parlament.

07.02.2023 17:30
SR NRSR 78. schôdza rokovanie BAX Foto: ,
Na snímke zľava Igor Matovič (OĽaNO), predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), minister práce Milan Kajniak (Sme rodina), poslanci Martin Fecko a Michal Šipoš (obaja OĽANO).
debata (11)

Výšky životného minima tak budú podľa poslankyne odzrkadľovať reálnu hodnotu toho, o koľko sa zvýšia minimálne náklady nízkopríjmových domácností.

euro bankovky, peňaženka, financie, sporenie, kríza, šetrenie Čítajte viac Koľko môžete zarobiť, ak dáte bokom 10 eur? Možno budete prekvapení

Životné minimum sa v súčasnosti upravuje k 1. júlu o koeficient rastu čistých peňažných príjmov podľa údajov Štatistického úradu SR alebo o koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností podľa toho, ktorý z týchto údajov je nižší.

Rozhodujúcim obdobím, za ktoré sa zisťuje rast životných nákladov nízkopríjmových domácností, je obdobie od apríla predošlého do apríla aktuálneho roka. Napríklad vlani medziročný rast životných nákladov nízkopríjmových domácností za rozhodujúce obdobie dosiahol 11,5 %. Medziročný rast čistých peňažných príjmov na jednu osobu bol 7,5 %. Keďže rast čistých peňažných príjmov na jednu osobu bol nižší ako rast životných nákladov nízkopríjmových domácností, životné minimum sa zvýšilo o 7,5 %. Ak by sa však postupovalo podľa nového mechanizmu, ktorý schválil parlament, životné minimum by išlo nahor o 11,5 %.

Vypustí sa osobitný príspevok

Od roku 2024 sa zo systému pomoci v hmotnej núdzi vypustí osobitný príspevok. Ide o dávku, ktorú úrady práce v súčasnosti vyplácajú osobe v hmotnej núdzi počas trvania pracovného pomeru najviac 18 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov. Príspevok plánuje ministerstvo práce a sociálnych vecí nahradiť v rámci aktívnych opatrení trhu práce novo koncipovaným príspevkom na podporu zamestnávania znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, ako aj prostredníctvom projektov a programov aktívnych opatrení na trhu práce. Vyplýva to z novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú schválil parlament.

Novelou zákona sa tiež mení posudzovanie niektorých druhov príjmov a rozširuje okruh osôb, na ktoré sa nevzťahuje povinnosť zabezpečiť si príjem vlastnou prácou o osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré sú odkázané na pomoc inej osoby. Jednorazovú dávku bude možné poskytnúť aj pre domácnosti, ktoré sú v hmotnej núdzi, ale pomoc v hmotnej núdzi sa im neposkytuje. Zvyšuje sa miera ochrany poskytovaná niektorým osobám a uľahčuje sa prístup k pomoci v hmotnej núdzi pre niektoré osoby, ktoré napríklad z dôvodu vlastníctva starých motorových vozidiel, ktoré nevedia predať, nesplnili podmienky nároku na pomoc v hmotnej núdzi.

Zvyšuje sa tiež dotácia na zabezpečenie výkonu osobitného príjemcu. „Cieľom je zvýšiť záujem o vykonávanie inštitútu osobitného príjemcu zo strany miest a obcí alebo iných právnických alebo fyzických osôb, ktoré majú spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu," uviedol rezort. Inštitút osobitného príjemcu má podľa ministerstva svoje opodstatnenie, ale nie je dostatočne využívaný, keďže nie je zo strany najmä miest a obcí záujem o jeho vykonávanie.

Príspevok na opatrovanie vopred

Rodič dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím by mal získať možnosť požiadať o príspevok na opatrovanie vopred, ešte v období trvania rodičovskej dovolenky. Vyplácaný by bol až po jej ukončení. Vyplýva to z návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Podľa súčasného znenia zákona je možné fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím vypracovať komplexný lekársky posudok na priznanie peňažného príspevku na opatrovanie až po ukončení rodičovskej dovolenky, teda po dovŕšení šiesteho roku veku dieťaťa. To podľa predkladateľov vytvára neistotu v období, kým je dokončené posúdenie, pretože rodina ostáva bez finančnej podpory, čo môže trvať dva až tri mesiace.

„Cieľom predloženého návrhu zákona je vytvorenie podmienok pre rodiny s deťmi s ťažkým zdravotným postihnutím na plynulý prechod od poberania rodičovského príspevku na poberanie príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutého dieťaťa,“ vysvetlili predkladatelia.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #dávky