Koľko môžete zarobiť, ak dáte bokom 10 eur? Možno budete prekvapení

Čím dlhšie necháte peniaze pracovať v správnych investičných nástrojoch, tým môže byť úročenie peňazí účinnejšie.

07.02.2023 07:00
euro bankovky, peňaženka, financie, sporenie,... Foto: ,
Úročenie praje tým, čo majú čas
debata (56)

Ikonický americký akciový index S&P 500, ktorý sa odvíja od hodnoty 500 veľkých amerických firiem, dokázal od svojho vzniku v roku 1957 do konca roka 2022 doručiť v priemere zhruba desaťpercentný výnos ročne.

Pripustime, že úplne bežný americký muž, Average Joe, oslávil 1. januára 1958, narodenie svojej dcéry tým, že vložil v jej mene sto dolárov práve do tohto indexu.

Na konci roku 2022 končil 64. rok života tejto dámy. Sto dolárov, ktoré jej otec neminul, ale investoval, sa za šesťdesiatštyri rokov pri desaťpercentnom zhodnotení ročne premenili na viac ako 44,5-tisíca dolárov.

mladí ľudia Čítajte viac Dobrá správa pre mladších ako 35 rokov. Viete ušetriť aj 400 eur na daňovej výhode

Na dosiahnutie tohto výsledku stačilo jediné rozhodnutie o tom, že tento človek sto dolárov neminul, ale ušetril a investoval. V súčasnosti je svet už natoľko prepojený a finančne vyspelý, že aj Slovákom sú k dispozícii investičné nástroje po celom svete, stačí ich len využiť.

Úročenie praje tým, čo majú čas

Ešte omnoho lepšia bude situácia tej istej dámy pred dôchodkom v prípade, že jej otec pred viac ako polstoročím vytvoril systém, vďaka ktorému na začiatku každého mesiaca investoval do rovnakého fondu desať dolárov. Takto do indexu S&P 500 pritieklo za celé obdobie 7 680 dolárov a stalo sa z nich necelých 708-tisíc dolárov.

Tento modelový príklad je jasným odkazom pre mladých ľudí, ktorí môžu investovať niekoľko desaťročí. V tomto prípade naozaj platí, že čas môže mať hodnotu zlata.

Celý výpočet sa totiž dá otočiť. Ak chce investor dosiahnuť na konci investovania desaťtisíc eur, pričom priemerne ročne zhodnotí svoje prostriedky o štyri percentá, mesačne musí vložiť 14,36 eura, ak má horizont tridsiatich rokov. Ak je investičný horizont len desať rokov, a ostatné okolnosti sa nezmenili, pri pravidelnom mesačnom vklade musí investor musí investor vložiť 67,69 eura.

Okrem toho, že pri kratšom horizonte je výška mesačného vkladu omnoho vyššia záťaž, celkové zhodnotenie je nižšie. Pri tridsaťročnom horizonte je výška vložených prostriedkov zhruba 5 170 eur a zhruba 48 percent cieľovej sumy tvorí zhodnotenie.

V druhom prípade sa výška vkladov za celé obdobie vyšplhá na viac ako 8 122 eur. Zo sumy desaťtisíc eur je tak „investovaním zarobených“ ani nie 1 900 eur.

Pri investovaní je teda časový horizont absolútne kľúčový. Dalo by sa povedať, že nikdy nie je príliš skoro začať investovať a takmer žiadna suma investovaná pravidelne nie je príliš malá.

Samozrejme, všetky výpočty sú len modelové a hovoria o sile takzvaného zloženého úročenia. Tento matematický „zázrak“ spôsobí, že suma sa časom znásobuje. Tieto výpočty ale nehovoria nič o tom, či investícia skutočne predpokladané zhodnotenie doručí. Navyše, tieto výpočty nezohľadňujú rast cien a zhodnotenie na úrovni štyroch percent aktuálne znamená iba zmiernenie straty.

Aj v tomto smere je dlhý časový horizont výhodou. Ak investor má pred sebou desaťročia, môže viac riskovať a vložiť peniaze do rizikovejších nástrojov, ktoré ale majú potenciál vyšších výnosov.

Priemerné ročné zhodnotenie indexu S&P 500 na úrovni desať percent ročne zohľadňuje celý rad kríz. Túto výkonnosť tento nástroj dosiahol napriek ropným šokom, bubline technologických spoločností a aj veľkej hospodárskej kríze, ktorú v Spojených štátoch amerických spustil problém finančných trhov s nekvalitnými hypotékami. Tento problém sa ale premenil na globálnu krízu.

Trh nerastie kontinuálne, no ak má investor dostatok času, zvládne aj poklesy. „Dlhodobé ciele s horizontom viac ako desať rokov sú ideálne na rizikové portfólio, ako sú akciové alebo indexové fondy. Desať a viac rokov je dostatočne dlhé obdobie na to, aby sa aj prípadné výkyvy na trhu ustálili a aby ste nasporené prostriedky vybrali so ziskom,“ upozorňuje František Burda zo spoločnosti FinGO.sk.

Video
Ide o peniaze: O efekte zloženého úročenia hovoríme s Martinom Babockým (Babocky Investment Office). Premiéra 27. 4. 2022.

Najprv treba niečo usporiť

Každému, kto chce začať s investovaním, odporúča odkladať si aspoň desať percent mesačného príjmu. Pri priemernej mzde, ktorá je na v súčasnosti na úrovni 1 300 eur mesačne má zamestnanec k dispozícii necelých tisíc eur v čistom. Podľa Burdu by si tak mali mesačne odložiť zhruba sto eur.

Začať sa dá aj s menším objemom usporených peňazí. Pavel Škriniar, analytik spoločnosti Swiss Life Select, odporúča zriadiť si na deň po výplate trvalý príkaz, ktorý pošle bokom od dvoch do piatich percent. „Ak sa obávate, že vám tieto peniaze budú počas mesiaca chýbať, opýtajte sa vo svojej banke, či ponúkajú službu zaokrúhľovania platieb. Každou platbou tak budete sporiť a na konci mesiaca môžete byť milo prekvapený,“ hovorí finančný analytik. Takto usporené peniaze môžu tvoriť základ pravidelného investovania.

Kľúčom k tomu, aby mohlo byť dlhodobé investovanie úspešné, je ale finančná disciplína v míňaní peňazí. „Skúste tie najmenej dôležité výdavky budúci mesiac vynechať. Takto získate peniaze na sporenie či investovanie,“ hovorí Škriniar.

Vytvoriť nejaké úspory, ktoré by sa mohli investovať, je polovica úspechu. Tou druhou je práve správne uloženie finančných prostriedkov do nástrojov, ktoré nie sú príliš konzervatívne. „Rozumnou cestou je kombinácia akciových podielových fondov a ETF (exchange traded funds – pozn. red.)fondov „zavesených“ na najznámejšie akciové indexy. Týmto spôsobom má investor zabezpečenú dostatočnú diverzifikáciu a nepotrebuje diverzifikovať zbytočným rozložením investícií do málo výnosných aktív,“ hovorí Marián Búlik, analytik spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #investovanie #úrok #finančný majetok domácností