Investovali: Minulý rok sa v Česku v aukciách predali umelecké diela za 1,6 miliardy korún

Minuloročný aukčný rekord drží obraz Bohumila Kubištu Staropražský motív, ktorý sa koncom mája vydražil za viac než 123 miliónov Kč.

07.01.2023 14:26
BRITAIN-ART/BOWIE Foto: ,
Česi minulý rok vo veľkom nakupovali umelecké diela.
debata

Pri pohľade na padajúce akcie, vojnu a infláciu sa investície do umenia či zberateľských predmetov javia atraktívnejšie, než kedykoľvek predtým. V Česku sa vlani alternatívnym investíciám darilo, keď investori a zberatelia na aukciách výtvarného umenia minuli približne 1,6 miliardy Kč (66,52 milióna eur). A očakáva sa, že týmto investíciám sa bude dariť aj naďalej. Informoval o tom server iDNES.cz.

„Tí, ktorí majú peniaze, berú umenie a zberateľské predmety ako bezpečný prístav,“ povedal Martin Jaroš, šéf Portu Gallery, platformy zameranej na investovanie do umenia. Alternatívne investície zažili podľa neho rozkvet už v období pandémie. „Vtedy veľa vecí muselo prejsť do online priestoru a viaceré diela sa začali predávať na internete. Ľudia zároveň sedeli doma a mali čas sa tým zaoberať. Premýšľali, ako investovať. Práve v tomto období zažili alternatívne investície obrovský rozmach,“ povedal Jaroš v rozhovore pre iDNES.cz.

E.T. - Mimozemšťan Čítajte viac Postava E. T. mimozemšťana sa predala v aukcii! Suma? Riadne vysoká

Že sa tomuto segmentu darí, dokazuje aj minuloročný aukčný rekord. Obraz Bohumila Kubištu Staropražský motív sa koncom mája vydražil za neuveriteľných viac než 123 miliónov Kč, čo je v prepočte vyše 5,1 milióna eur. Úspech obrazu by podľa Valérie Dvořákovej, Art špecialistky J&T Banky a kurátorky Galerie Magnus Art, mohol nastoliť trend aj do ďalších rokov. „Vzhľadom na úspech geometrickej abstrakcie a povojnového umenia v posledných rokoch vo všeobecnosti predpokladám, že tento segment bude ďalej rásť, a to ako jeho množstvo, tak kladivkové ceny,“ naznačila expertka ďalší vývoj.

Stále lákavejšie by investície do umenia mohli byť v budúcich rokoch aj pre nováčikov a mladšie generácie. „Všetko naznačuje tomu, že sa k investovaniu do umenia odhodláva stále viac nováčikov, často z generácie dnešných tridsiatnikov a štyridsiatnikov,“ odhaduje ďalší trend Dvořáková.

debata chyba
Viac na túto tému: #výtvarné umenie #aukcie #aukcie umenia #Bohumil Kubišta