Posledný deň Matoviča vo funkcii vyjde štát draho

Spolu s rozpočtom na budúci rok sa schválilo viacero nových či vyšších daní. Inštitút finančnej politiky (IFP) prepočítal, že nasledujúce tri roky štát zaplatí za všetky zmeny skoro 200 miliónov eur.

24.12.2022 07:03
štátny rozpočet, Igor Matovič, Eduard Heger,... Foto: ,
Dočasne poverená vláda oslavuje schválenie štátneho rozpočtu.
debata (92)

VIDEO: Sulíka si všímať nebudem, pre vlastné zdravie'. Igor Matovič urobil odpočet svojej práce na ministerstve financií.

Video

Ešte v tomto roku štát vyberie na dani pre ropné a plynárenské energofirmy (daň pre Slovnaft) 412 miliónov eur. No ďalšie roky už bude štátna pokladnica v mínuse.

Mad1 Čítajte viac Drahé potraviny? Pozrite sa, čo sa deje v Maďarsku

Najviac sa pod to podpíše znížená DPH pre gastrosektor. Ročne štát vyberie menej o vyše 200 miliónov, za tri roky o viac ako 650 miliónov.

Za koncesionárske poplatky zaplatí štát namiesto občanov za tri roky skoro 190 miliónov eur.

Najviac sa počíta s tým, že štát vyberie viac za vyššiu daň z liehu a daň pre slovenského prepravcu plynu Eustream.

Aj keď sa však započítajú vyššie dane pre štát, celkovo za tri roky – ak nepočítame daň pre Slovnaft – štát vyberie o 200 miliónov me­nej.

Deň po hlasovaní minister financií Igor Matovič (OĽaNO) zložil poverenie viesť svoj rezort do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej a skončil vo funkcii. Bude ďalej pôsobiť ako poslanec parlamentu.

Na rok 2023 počíta rozpočet s príjmami štátneho rozpočtu na úrovni 26,7 miliardy eur, výdavky budú 35 miliárd eur, čo predstavuje deficit 8,3 miliardy eur. Doznievajúca pandémia, vojna na Ukrajine, vysoká inflácia a energetická kríza si vyberá svoju daň.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #rozpočet #elektrina