Parlament schvaľuje jeden zákon za druhým. Prídu aj nové dane na alkohol a plynovody?

Zdanenie alkoholických nápojov by sa malo zvýšiť. Cieľom je zabezpečiť dodatočné zdroje na financovanie základných verejných funkcií štátu, ako sú napríklad vzdelávanie či hmotné zabezpečenie zamestnancov verejného sektora.

08.11.2022 17:24
parlament Foto:
Ilustračné foto.
debata

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania novelu zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov z dielne OĽANO.

Základná sadzba dane na alkoholický nápoj, ktorým je lieh, by mala vzrásť. Zvýšiť sa má aj znížená sadzba dane na lieh. „Navrhovaná sadzba dane bude aj po zvýšení predstavovať 50 % zo základnej sadzby na alkoholický nápoj, ktorým je lieh,“ uvádza sa v materiáli.

Na Slovensku by sa mala zaviesť nová daň z plynovodov

Na Slovensku by sa mala zaviesť nová daň z plynovodov. Počíta s tým návrh zákona o dani z osobitnej stavby z dielne poslancov koaličného hnutia OĽANO, ktorý NR SR posunula do druhého čítania.

Zdaniť by sa tak podľa návrhu mala osobitná stavba využívaná na prepravu plynu v SR. „Jedným z dôvodov zavedenia dane z osobitnej stavby je skutočnosť, že táto stavba nepodlieha zdaneniu daňou z nehnuteľnosti,“ ozrejmili predkladatelia v dôvodovej správe.

Predmetom dane má byť stavba na území Slovenska definovaná ako sieť plynovodov, ktoré slúžia výlučne na prepravu plynu v SR a nie na jeho miestnu distribúciu na časti územia Slovenska. Základom na výpočet dane má byť dĺžka osobitnej stavby vyjadrená v kilometroch a ustanovená sadzba dane.

debata chyba
Viac na túto tému: #daň z alkoholu #daň z plynovodov