Nicholsonová: Kúrime v Bruseli na 17 °C, vyškolil nás nedoplatok. Slováci tiež dostanú tvrdú lekciu

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová odkazuje Slovákom, že v zime dostanú lekciu. Majú prestať byť zhýčkaní komunizmom a nekúriť na 'trenírkovú' teplotu.

30.08.2022 23:05
Lucia Ďuris Nicholsonová Foto: ,
Lucia Ďuris Nicholsonová
debata (443)

Vo svojom statuse na sociálnej sieti popisuje svoje skúsenosti z Bruselu. „Keď sme sa s rodinou pred tromi rokmi presťahovali do Bruselu, po prvej vykurovacej sezóne nám (pri mesačnom paušále 120 eur) prišiel nedoplatok cez 2,5 tisíca eur. Ihneď som zavolala domácej, ktorá nám prenajíma dom a hovorím: „Máte tam niečo pokazené, máme obrovský nedoplatok za plyn.“ A ona sa ma pýta: „Na koľko stupňov ste si nastavili termostat?“ Hovorím: „Na 23 stupňov, ako na Slovensku.“ A ona na to: „Vážená pani zo Slovenska, v Belgicku energiami šetríme, v zime máme nastavené termostaty na 17 stupňov a keď nám je zima, oblečieme si kabát,“ uviedla europoslankyňa.

Teplo, radiátor Čítajte viac Budú Slováci mrznúť? Drahé teplo dostane ľudí do neriešiteľných situácií, varuje analytik

Urobila spolu s rodinou opatrenia: „Ostatné dve zimy som v dome skoro zmrzla. Máme 17 stupňov a na sebe teplé oblečenie. Zvykli sme si. Bola to drahá lekcia, ale veľa nám dala. Okrem iného sme aj deťom začali vysvetľovať, že teplo nie je nejaká abstraktná samozrejmosť, ale drahá komodita. Na Slovensku mnohým takúto lekciu uštedrí tá prichádzajúca vykurovacia sezóna. Bolo by vítané, ak by na to ľudí začali zodpovední politici pripravovať. Kde však takých nájsť, že?“ kritizuje slovenských politikov Ďuriš Nicholsonová.

Boris Johnson Čítajte viac Johnson: Obyvatelia Británie v zime zaplačú. Putin to vie a páči sa mu to

V zahraničí podľa nej politickí lídri pripravujú ľudí na to, že situácia bude ťažká a opatrenia tvrdé, keďže „zodpovední politici za hranicami avizujú koniec mrhania energiami, teplom, teplou vodou, pitnou vodou, koniec bazénov, sáun, koniec prekúrených miestností, len jedna teplá sprcha denne“. Upozornila napríklad na slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý varoval obyvateľov, že dobré časy obdobia blahobytu sa skončili.

Macron Čítajte viac Obdobie blahobytu a bezstarostnosti sa končí, varuje Macron

O slovenských vládnych politikoch píše, že sa starajú len sami o seba, o prípadné predčasné voľby a že sa mal už dávno nájsť minister alebo premiér, ktorý by ľuďom vysvetlil, že „komunizmus nás zhýčkal a naučil nás výrazne plytvať energiami. Uprostred decembra sa v bytoch premávame v trenkách a tielkach a pravidelne vetráme dokorán otvorenými oknami“.

Na záver konštatuje, že „vyzerá to tak, že kríza nás prinúti vrátiť sa k skromnému spôsobu života našich predkov.“

© Autorské práva vyhradené

443 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #kúrenie #Lucia Ďuriš Nicholsonová