Pokračovanie článku: Jednota dôchodcov Slovenska spúšťa petíciu. Nechceme dopadnúť ako zdravotníci, chceme vyššie penzie

JDS naposledy prezentovala svoje požiadavky na sneme, ktorý sa konal koncom júna, kedy sa stretli aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Vtedy vyzvali poslancov Národnej rady, aby prijali opatrenia pre všetkých obyvateľov Slovenska, nielen pre rodiny. Zároveň s prorodinnými opatreniami by sa podľa nich mala prijať aj mimoriadna valorizácia všetkých dôchodkov minimálne o 8 % v čo najkratšom termíne a zvýšiť životné minimum o ďalších 6 % tak, aby obidve opatrenia aspoň čiastočne kompenzovali zvyšovanie cien energií, potravín či nákladov na bývanie.

„Slovensko je lídrom v rámci Európskej únie (EÚ) v odkladaní pomoci svojim občanom. Masívne opatrenia a podporu už dávno zaviedli pre všetky skupiny obyvateľov vo všetkých okolitých krajinách, ako Maďarsko, Nemecko, Rakúsko, Poľsko či Česko," konštatovala Valéria Pokorná, poverená vedením JDS.

Ak by poslanci znovu prijali prorodinný balíček, seniori, ale aj pracujúci si to podľa nej odnesú dvakrát. „Prvýkrát, keď si nebudú mať za čo kúpiť lieky či potraviny alebo zaplatiť za energie a druhýkrát, keď sa im zvýšia aj náklady za všetky služby, ktoré poskytujú samosprávy," dodala Pokorná. Vyzvala zároveň všetkých sociálnych partnerov na súdržnosť. Ak budú prijaté opatrenia bez mimoriadnej valorizácie a ďalšieho zvýšenia životného minima, JDS bude zvažovať ďalšie kroky.

Prezidentka sa vyjadrila, že starostlivosť o seniorov a dôstojná staroba sú jednou z priorít. Hlava štátu preto od jesene minulého roka upozorňuje vládu, aby pomáhala adresne tým, ktorých sa zdražovanie týka najviac. „Medzi nimi sú aj dôchodcovia a najmä takí, ktorí žijú sami," zdôraznila.

Vývoj dôchodkov. Čítajte viac Dôchodky čaká silný nárast: V rokoch 2024 a 2025 porastú opäť o desiatky eur (predpoveď)

Keď vláda navrhla predčasné vyplatenie 13. dôchodkov, promptne tento zákon podpísala. Zároveň však upozornila, že nejde o pomoc naviac, ale niečo, s čím sa pôvodne počítalo v decembri. „Privítala som aj jednorazovú kompenzáciu, ktorá aspoň čiastočne zmierňuje aktuálny nárast cien. Dnes pomáha (vláda) úzkej skupine seniorov, ktorej nevznikol nárok na dôchodok. Tvrdenie, že dôchodcom najviac pomáhať netreba, lebo časť z nich pokryl očkovací bonus, bolo naozaj nevhodné," poznamenala Čaputová.

Aktuálny protiinflačný balíček nebol podľa prezidentky odpoveďou na problémy dôchodcov, zameral sa len na rodiny s deťmi, a to celoplošne bez ohľadu na sociálnu situáciu. „Mrzí ma, že jeho obsah s vami nikto nekonzultoval. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo som sa ho rozhodla poslancom vrátiť do parlamentu a využila som právo veta," oznámila. Po tom, ako poslanci Národnej rady SR jej veto prelomili, zákon v namietanej časti poslala na preskúmanie Ústavnému súdu.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #seniori #dôchodky #JDS