Jednota dôchodcov Slovenska spúšťa petíciu. Nechceme dopadnúť ako zdravotníci, chceme vyššie penzie

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) spúšťa petíciu, v rámci ktorej začína zber podpisov na presadenie pomoci pre seniorov. Požiadavky zahŕňajú čo najskoršiu mimoriadnu valorizáciu dôchodkov vo výške 8 %, ale aj výplatu 14. dôchodku v novembri. Oznámil to v piatok na tlačovej konferencii predseda JDS Michal Kotian. Chcú, aby sa požiadavkami zaoberala Národná rada (NR) SR už na septembrovej schôdzi. V auguste a septembri chcú oslovovať koaličných aj opozičných poslancov, aby lobovali za svoje priority.

29.07.2022 09:05
Pokorná, Jednota dôchodcov Foto: ,
Na snímke poverená predsedníèka Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) Valéria Pokorná.
debata (84)

Téma stretnutia je Presadenie programových cieľov JDS na septembrovú schôdzu Národnej rady a predstavenie petície s názvom „Aj seniori chcú dôstojne žiť" spojené so zberom podpisov.

„Chceme zbierať podpisy na mimoriadnu valorizáciu dôchodkov vo výške 8 percent do konca roka 2022,“ hovorí predseda JDS Michal Kotian. Ďalej chcú zvýšenie štátneho príspevku na rehabilitačné pobyty z 50 na 100 eur. Ďalej rozmrazenie minimálnych dôchodkov a ešte aj 14. dôchodok.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Čítajte viac Dôchodky v roku 2023 porastú o desiatky eur. Pozrite si ilustračné prepočty

Nechceme vyjsť do ulíc, budeme sa snažiť cez parlament a vládu či ministrov rokovať a presadiť požiadavky, hovorí Kotian.

JDS chce presadiť mimoriadnu valorizáciu do konca tohto roka, vyplatenie 14. dôchodkov v novembri, rozmrazenie minimálnych dôchodkov, zvýšenie štátneho príspevku na rehabilitačno-liečebné pobyty pre seniorov z 50 eur na 100 eur a nulové doplatky na všetky lieky pre všetkých seniorov. „Sú to naozaj otázky, ktoré nás dávajú smerom dole v porovnaní s ostatnými občanmi tejto republiky," skonštatoval Kotian v súvislosti s aktuálnou situáciou dôchodcov na Slovensku.

Uistil, že podpisy určite doručia, keďže JDS má štruktúry až do úrovne obcí a miest. „Verím tomu, že podpisy nazbierame do konca augusta tak, aby sme ich mohli k septembru odovzdať v Národnej rade SR, aby vedeli, čo vlastne chcú dôchodcovia, čím sa majú zaoberať," poznamenal.

Valéria Pokorná z JDS dodala, že na presadenie požiadaviek budú v priebehu augusta a septembra oslovovať aj koaličné, aj opozičné parlamentné strany. Chcú žiadať poslancov i členov vlády, aby akceptovali potreby dôchodcov. Podotkla, že výplata 13. dôchodku skôr, už v júli, nebola žiadna pomoc. Zdôraznila tiež množstvo seniorov, ktorí sú pod hranicou chudoby. Predstavitelia JDS poukázali aj na to, že inflácia je mimoriadne vysoká už teraz, pričom valorizácia dôchodkov v tomto roku je len 1,3 %.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #seniori #dôchodky #JDS