Desia vás účty za energie? Príďte na zimu k nám, lákajú Gréci Nemcov

Grécky minister turistiky Vasilis Kikilias pozval nemeckých seniorov, ktorí sa desia mimoriadne vysokých účtov za energie, aby budúcu zimu strávili v Grécku.

16.07.2022 08:00
debata (4)

Denníku Bild povedal, že ide o spôsob, ako sa nemeckým daňovníkom odvďačiť za pomoc Grécku počas dlhovej krízy v roku 2008.

Očakáva sa, že nemecké domácnosti za plyn tento rok zaplatia niekoľkonásobne viac ako vlani. V tejto situácii Kikilias povedal, že „by bolo pre nás na jeseň a v zime potešením, keby sme mohli privítať nemeckých seniorov, ktorí chcú zažiť stredomorskú zimu, grécku pohostinnosť, mierne počasie a vysokú úroveň služieb“.

Panajotis Simandirakis, starosta prístavného mesta Chania na Kréte, podotkol, že „u nás v domoch nie je kúrenie potrebné“ a že životné náklady sú v Grécku výrazne nižšie ako v Nemecku. Bild uvádza, že zima na tomto ostrove trvá len dva mesiace, a navyše ju v januári zvyčajne prerušia približne dva týždne tepla.

Server britského denníka The Guardian píše, že zatiaľ čo niektorým Kikiliasova pozvánka môže pripadať ako marketingový ťah s cieľom posilniť grécky turistický sektor zasiahnutý dvoma rokmi pandémie COVIDU-19, podľa združenia seniorov môže ísť o možnosť, ako zvládnuť budúcu zimu, ktorá môže byť veľmi náročná. Združenie nezávislých cestovných kancelárií (VUSR) už v máji navrhlo, aby štát seniorom na zimu v teplých krajoch vyplácal príspevok napríklad vo výške 500 eur. Podľa VUSR by tak zostalo viac plynu pre priemysel a pre domácnosti ďalších ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Nemecko #účty