Pokračovanie článku: Bude minimálna mzda vyššia ako 700 eur? Črtá sa historická dohoda firiem a odborárov

Za 10 rokov sa zdvojnásobila

Minimálna mzda za posledné dva roky vzrástla na Slovensku o 11 percent, čo bol mierne nadpriemerný rast v krajinách EÚ, vysvetľuje analytik z INESS Róbert Chovanculiak, ktorý sa tejto téme dlhodobo venuje. Avšak podľa neho pri minimálnej mzde na Slovensku sa najdôležitejšie veci odohrali medzi rokmi 2014 a 2020. „Ak sa pozrieme na celú poslednú dekádu, tak minimálna mzda sa viac ako zdvojnásobila, pričom priemerná mzda vzrástla o 65 percent a produktivita práce len o 35 percent,“ tvrdí pre Pravdu.

Zároveň varuje, že vysoká minimálna mzda predstavuje problém skôr pre menších a stredných zamestnávateľov z chudobných regiónov. Ilustruje to na nasledujúcom príklade: stačí si uvedomiť, že minimálna mzda vo výške 691 eur znamená, že na zamestnanca, na ktorého sa vzťahuje druhý stupeň minimálnej mzdy 829 eur, budú pripadať minimálne mzdové náklady vo výške viac ako 1 120 eur. „To je problém zaplatiť pre podnikateľov v okresoch ako Rimavská Sobota, Lučenec, Medzilaborce a podobne,“ dodáva. Výsledkom tak potom podľa neho nie sú vyššie mzdy, ale nevytvorené pracovné miesta v zaostalých regiónoch a nezamestnanosť ľudí, ktorí sú dlhodobo bez práce.

Tento rok majú zamestnanci s minimálnou mzdou o 17,21 eura v čistom viac ako v roku 2021. Máme tu zároveň vysokú infláciu, ktorá tu zrejme bude aj budúci rok. Zakladateľ občianskeho združenia Pracujúca chudoba Milan Kuruc sa preto domnieva, že by mala minimálna mzda razantnejšie stúpnuť. „Aj keď nám posledné roky rastie minimálna mzda rýchlejšie ako v minulosti, stále ju máme podhodnotenú a už rok, dva dozadu sa mala začínať číslom sedem,“ tvrdí pre Pravdu. Zároveň sa však obáva toho, že v skutočnosti pôjde len o taký nárast, ktorý nezvládne vykompenzovať vysoké zdražovanie.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #odborári #zamestnávatelia #2023