Bude minimálna mzda vyššia ako 700 eur? Črtá sa historická dohoda firiem a odborárov

Rokovania o minimálnej mzde od roku 2023 vrcholia. Odborári a firmy majú do 15. júla čas na to, aby sa dohodli na novej sume.

11.07.2022 19:07 , aktualizované: 22:46
krajniak milan Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (14)

Ak by našli spoločnú reč na výške minimálnej mzdy od budúceho roku, bol by to míľnik. V doterajšej histórii sa to ešte nikdy nepodarilo. Minimálnu mzdu by tak prvýkrát stanovila dohoda zamestnávateľov a odborárov. Vlani rokovania stroskotali a minimálna mzda na tento rok tak bola výsledkom automatu, ktorý ju určuje ako 57 percent priemernej mzdy, teda 646 eur.

Úvodné rokovania podľa generálneho sekretára Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andreja Lasza naznačili, že sú na dobrej ceste dohodnúť sa. „V doterajšej histórii sa to ešte nikdy nepodarilo. Minimálna mzda by tak bola prvýkrát stanovená dohodou zamestnávateľov a odborárov, čo je základom sociálneho dialógu,“ povedal pre denník Pravda.

obchody nakupovanie ruska pandemia Čítajte viac 30 rád, ako ušetriť peniaze. Inflácia láme rekordy, rast cien tu s nami bude dlho (+ zoznam)

Podľa neho to vyzerá tak, že by minimálna mzda mohla byť vyššia než 57 percent z priemernej hrubej mzdy za rok 2021. Ak by sa nedohodli, rokovania sa presunú na tripartitu. Ak sa dohoda nezrodí ani tam, určí ju automat. Nová suma „minimálky“ by bola od 1. januára 691 eur. Ak sa zrodí historická dohoda, suma bude ešte vyššia a môže prekročiť 700 eur.

O možnej dohode hovoria pozitívne aj odborári. „Dohoda sa uberá dobrým smerom. Do 15. júla máme stále priestor rokovať so zamestnávateľmi a dohodnúť sa. My ten priestor intenzívne využívame,“ povedala pre denník Pravda prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Odborári a zamestnávatelia išli do rokovaní s tým, či je možné zvyšovať minimálnu mzdu aj o viac ako 57 percent, čo určuje automat. Ambíciou odborárov je, aby sa do zákona vložil ešte vyšší percentuálny nárast. „Z pozície odborárov by sme boli radi, aby sa to číslo približovalo k 60 percentám,“ povedala Uhlerová.

Lasz hovorí, že aj priemyselníci sú naklonení k vyššiemu rastu. „Sme za nárast minimálnej mzdy napriek tomu, že situácia v slovenskom priemysle je veľmi krehká a napätá,“ dodal s tým, že priemysel chce reflektovať na náročnú situáciu, ktorej dnes čelí celá krajina. Návrh za Asociáciu priemyselných zväzov a dopravy bol preto vyšší, ako je 57-percentný automat.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #odborári #zamestnávatelia #2023