Pokračovanie článku: 30 rád, ako ušetriť peniaze. Inflácia láme rekordy, rast cien tu s nami bude dlho (+ zoznam)

Potraviny

Rekordná inflácia nás čoraz viac núti zamýšľať sa nad tým, kde sa dá usporiť. A čo tak začať v kuchyni a zamyslieť sa nad tým, ako môžeme ušetriť na potravinách?

  1. Pripravte si jedálny lístok: Aj keď sa vám to zdá otravné, pri dnešných cenách potravín sa to vyplatí. Na papier si napíšte jedálny lístok napríklad na šesť dní, v siedmy deň navarte z toho, čo vám zostane. Na druhý papier si napíšte zoznam surovín, ktoré budete potrebovať, a nakúpte ich. Ak vám nejaké suroviny zvýšia, „vyskladajte“ si z nich stravu na siedmy deň. Z obchodu si tak neprinesiete domov množstvo zbytočností, ktoré budete neskôr z chladničky vyhadzovať. Skôr než urobíte nový nákup, uistite sa, že ste doma dojedli všetko, čo zostalo.
  2. Sledujte letáky a ak je niečo trvanlivé v akcii, kúpte si to do zásoby: Cestoviny, ryžu, konzervy či trvanlivé mlieko môžete nakúpiť aj do zásoby. Aj keď ste to doteraz nerobili, sledujte letáky obchodov s potravinami a vyberte sa na nákup, ak má napríklad trvanlivý tovar v akcii. Nákup vás síce jednorazovo môže vyjsť drahšie, ale budete mať záruku, že nemusíte chodiť každú chvíľu do obchodu a nestane sa tak, že pôjdete kúpiť liter mlieka a donesiete domov plnú tašku, často aj vecí, ktoré vlastne nepotrebujete.
  3. Nakupujte potraviny tesne pred uplynutím lehoty trvanlivosti: S minimálne 50-percentnými zľavami sa krátko pred končiacou zárukou predávajú najmä mliečne výrobky. Ak ich máte radi a viete, že ich za krátky čas skonzumujete, neváhajte a kupujte. Navyše, od júla sa už budú predávať potraviny aj po záruke. Ak budú bezpečné. Obchodník ich bude môcť predávať iba v prevádzke, v ktorej sa potraviny nachádzali pred uplynutím dátumu minimálnej trvanlivosti a len konečnému spotrebiteľovi. Potraviny budú musieť byť oddelene umiestnené od ostatných potravín a zreteľne označené konkrétnymi údajmi.
  4. Jednotková cena je dôležitá: Naučte sa sledovať na cenovke cenu za kilogram. Oplatí sa to. Niekedy veľkými písmenami uvedená nižšia cena pri jednom výrobku a vyššia pri druhom neznamená, že ten druhý je skutočne aj drahší. Jednotková cena je smerodajná.
  5. Prezerajte horné aj spodné regály: Všetci vieme, že obchodníci umiestňujú najdrahšie výrobky do úrovne očí. „Precvičte“ svoje telo a zohnite sa aj k spodným regálom a presvedčite sa, či tam nie je rovnaký tovar aký chcete kúpiť, ale za nižšiu cenu.
  6. Vyhnite sa kúpe balených výrobkov: Vákuovo balená a nakrájaná šunka, saláma, syry, ale aj zelenina… Je to síce veľmi pohodlné, ale aj drahé. Kupujte zeleninu v celku, šunky, salámy a syry kúpte radšej vážené alebo tiež v celku a krájajte doma.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #rady #zdražovanie #ako ušetriť