30 rád, ako ušetriť peniaze. Inflácia láme rekordy, rast cien tu s nami bude dlho (+ zoznam)

Každé euro obracajú v dlani. To je situácia mnohých ľudí a rodín na Slovensku. Keď priemerný nákup stál pred rokom 100 eur, dnes stojí skoro 113 eur.

10.07.2022 17:03
obchody nakupovanie ruska pandemia
debata (91)

Najviac je to viditeľné pri cenách potravín, na faktúrach za energie či na čerpacích staniciach. Vysoká inflácia tu zrejme s nami ešte pobudne, očakáva to Národná banka Slovenska aj štátni analytici na ministerstve financií.

V tomto a budúcom roku sa navyše očakáva pokles reálnych miezd. V praxi to teda znamená to, že ľudia si za svoju mzdu budú môcť dovoliť kúpiť menej tovarov a služieb ako pred rokom. Mnohých tak zrejme čaká znižovanie životnej úrovne.

Benzina-ORLEN-premiova-paliva-2 Čítajte viac Nové porovnanie cien benzínu a nafty. Koľko platia Slováci oproti iným?

Je náročné predvídať, ako sa jednotlivé skupiny ľudí s vysokou infláciou popasujú. „Je možné, že ľudia s nižšími príjmami nárast cien nezvládnu. Zvlášť ak majú napätý rodinný rozpočet a s výdavkami sú na hrane, bude to ťažké obdobie,“ hovorí prevádzkový riaditeľ spoločnosti FinGO.sk Zoltán Čikes.

Ľudia pre enormné zdražovanie zrejme budú musieť siahnuť aj na svoje úspory. Podľa Čikesa to nie je šťastné riešenie, ale rozhodne je to lepšie, ako by sa v tejto situácii mali začať zadlžovať neuváženými úvermi. „No ešte predtým, ako ľudia možno začnú siahať na svoje úspory, odporúčam posvietiť si na svoje výdavky,“ dodáva.

Denník Pravda preto prináša praktické rady, ako ušetriť v štyroch oblastiach, ktoré môžu priniesť úsporu aj desiatok eur mesačne. Zameriame sa na energie, dopravu, potraviny a osobné financie.

Bývanie a energie

Bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá. Štatistický úrad informuje, že v máji išli medziročne hore ceny týchto položiek skoro o 13 percent. Tieto položky tvoria najväčšiu časť rodinných výdavkov – podľa Štatistického úradu je to takmer 27 percent.

Významné množstvo energie sa dá jednoznačne ušetriť finančne nákladnejšími opatreniami, ako je výmena okien či zateplenie. Zaujímavé úspory viete dosiahnuť aj šetrnejším správaním a opatreniami s menšími nákladmi. Na tieto užitočné rady upozornila Slovenská inovačná a energetická agentúra.

  1. Vymeňte žiarovky: Ak máte doma klasické žiarovky, míňate viac energie, ako keď ich vymeníte za kompaktné, teda úsporné žiarivky. Tie vedia ušetriť 70 až 80 percent energie v porovnaní s klasickými žiarovkami.
  2. Odstraňujte námrazu: Pravidelne odstraňujte námrazu z výparníka, ak spotrebič nemá automatické odmrazenie. Námraza výparník tepelne izoluje a znižuje chladiaci výkon. Platí tiež zásada, že čím plnšiu máte mrazničku, tým menej energie spotrebuje na mrazenie. Ak nemáte dostatok vecí do mrazničky, môžete využiť aj veľké a malé fľaše s vodou.
  3. Pri žehlení to nepreháňajte s naparovaním: Úplne vyschnutá bielizeň sa ťažšie žehlí. Žehlite ju vtedy, keď je ešte mierne vlhká. Tak ušetríte 30 až 50 percent energie. Dôležité tiež je nenechávať žehličku zbytočne zapnutú a termostat správne nastaviť na teplotu, akú naozaj potrebujeme. Správna teplota žehlenia je napísaná priamo na bielizni. Žehličku zbytočne neprehrievajte.
  4. Elektrospotrebiče pravidelne odvápňujte: Tvrdá voda vie narobiť veľké problémy. Vápenaté usadeniny z nej môžu spôsobovať zvýšenú spotrebu elektriny. Najviac to vidíme pri rýchlovarnej kanvici, ale pravidelné odvápnenie pomôže aj umývačke riadu, práčke či žehličke. Vďaka nemu budú mať spotrebiče dlhšiu životnosť a nižšiu spotrebu.
  5. Práčka nemá byť poloprázdna: Ak je to možné, vyhnite sa praniu pri čiastočnom naplnení práčky. Práčka sa považuje za plnú vtedy, keď v jej bubne zostane voľný priestor, ktorý pohodlne zaplní päsť bez toho, aby ste museli bielizeň stlačiť. Úspora pri praní sa dá dosiahnuť aj znížením teploty. Ak bielizeň vyvárame, spotrebujeme až o polovicu viac elektriny, ako keď perieme pri teplote 30 až 40 stupňov Celzia, ktorá plne postačuje pre pranie väčšiny nášho oblečenia.
  6. Vďaka perlátorom ušetríte 20 percent vody: Malé plastové sitká umožňujú premiešavanie vody so vzduchom. Tým sa znižuje prietok a zároveň zvyšuje objem toku vody a rýchlosť jej prúdenia. Použitím perlátorov môžete ušetriť až 20 percent vody.
  7. Vymeňte vaňu za sprchu: Faktúra za vodu sa dá znížiť aj výmenou sprchovacej hlavice s nastaviteľným prietokom, opravou kvapkajúcich kohútikov, úspornými batériami, ktoré zásadne skracujú čas na nastavenie teploty vody a v neposlednom rade uprednostniť sprchovanie namiesto napúšťania plnej vane. Pri kúpaní usporí vodu aj teplo na jej prípravu. Myslite aj na skrátenie sprchovania. Keď sa sprchujete dlhšie ako päť minút, miniete toľko vody, ako keby ste si napustili plnú vaňu.
  8. Riad umývajte v napustenom dreze: Riad je možné umyť v napustenom dreze alebo ešte úspornejšie v umývačke. Najnovšie modely sú schopné kvalitne umyť na jeden cyklus riad so spotrebou pod desať litrov. Pri ručnom umývaní môžeme minúť až 6-násobne viac vody. S umývačkou riadu tak ušetríme vodu aj energiu na jej zohriatie.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #rady #zdražovanie #ako ušetriť