Pokračovanie článku: Skoro 13 miliárd z nových eurofondov: Tisíce zateplených bytov a čisté energie pre desiatky tisíc ľudí. Kde pôjdu peniaze?

4. Slovensko čerpá eurofondy veľmi pomaly

Máme obdobie nízkej ekonomickej aktivity a zároveň veľký objem peňazí z európskych zdrojov, ktoré nie sme schopní dostatočne čerpať. „Loptička je príliš vysoko a my ju nie sme schopní zasmečovať,“ povedal na pôde Národnej banky Slovenska viceguvernér Ľudovít Ódor. Upozornil tiež na to, že len máloktorá krajina je na tom ešte horšie v čerpaní eurofondov ako Slovensko.

Z rebríčka eurokomisie vyplýva, že za nami je napríklad Chorvátsko, ktoré čerpá eurofondy na úrovni 55 percent. Slovensko ich čerpá na úrovni 60 percent z alokácie tretieho programového obdobia. Írsko rebríček vedie s vyše 90 percentným čerpaním. Práve európske zdroje by mohli enormne pomôcť našej ekonomike, keby sme ich vedeli efektívne čerpať.

Analytici centrálnej banky aj napriek slabému čerpaniu európskych peňazí očakávajú, že príde k stimulu ekonomiky práve z prostriedkov rozpočtu EÚ. Priemerné čisté príjmy Slovenska by mali dosiahnuť 2,1 percenta hrubého domáceho produktu ročne s vyvrcholením investícií v roku 2023, ukazuje ich júnová prognóza. Hlavným zdrojom krytia by mali byť prostriedky z dočerpávania fondov 3PO, čiže tretie programové obdobie na roky 2014 až 2020.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #peniaze #Brusel #nové