Skoro 13 miliárd z nových eurofondov: Tisíce zateplených bytov a čisté energie pre desiatky tisíc ľudí. Kde pôjdu peniaze?

Slovensko má historickú šancu na to, aby sa posunulo vpred. V novom programovom období pre roky 2021 až 2027 môže totiž čerpať nové eurofondy za takmer 13 miliárd eur. Dokument, ktorý v utorok schválila vláda určuje, kam peniaze investovať.

28.06.2022 17:06
Remišová Foto: ,
debata (8)

Zelené riešenia, vyššia energetická bezpečnosť, kvalitnejšie vzdelávanie, prepojenejšie Slovensko či lepší život v regiónoch. Toto sú len niektoré oblasti, kde by mali nové peniaze smerovať. „Pripravili sme kvalitný, transparentný a nebyrokratický systém pre čerpanie takmer 13 miliárd eur z nových eurofondov, ktoré budú smerovať presne do tých oblastí, kde sú najviac potrebné,“ vyhlásila vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

Na jednej strane teda máme obrovský balík európskych peňazí, na druhej strane nám história ukazuje, ako nie sme schopní peniaze z eurofondov efektívne čerpať. Slabé čerpanie nás dostalo až na chvost rebríčka európskych krajín.

Denník Pravda pripravil sériu najdôležitejších bodov v súvislosti s novým balíkom eurofondov:

1. Najväčšia časť bude smerovať na zelené a klimatické ciele

Kľúčové oblasti rozvoja sú rozdelené do piatich cieľov. V programovom období 2021 až 2027 môže Slovensko investovať celkový balík v objeme 12,59 miliardy eur. Najväčšia časť financií v nasledujúcich rokoch pôjde na zelené riešenia, teda až 4,2 miliardy eur.

Domácností budú podporované vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie a tisíce bytov môže byť vďaka zdrojom zateplených. „Investície z nových eurofondov umožnia kompletnú obnovu a zateplenie bytových domov so 16 000 bytmi a 500 verejných budov. Až 35 000 domácností získa podporu na zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje energie,“ vyhlásila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Počíta sa aj do investícií do udržateľnej mestskej dopravy či cyklodopravy.

Druhou oblasťou je sociálne a inkluzívne Slovensko, kam bude smerovať 3,25 miliardy eur. Počíta sa napríklad s rekonštrukciou a kvalitnejším vybavením základných a stredných škôl. Pre ľudí bez práce bude jednoduchšie sa zamestnať a vyše 100 tisíc ľudí si môže vďaka európskym peniazom zvýšiť kvalifikáciu a zručnosti.

Treťou oblasťou je prepojenejšie Slovensko, vďaka čomu by sa ľudia mali ľahšie dostávať naprieč krajinou. Do tejto oblasti pôjdu dve miliardy eur. Tieto peniaze by sme mohli využiť na rozvoj a obnovu železničnej siete, výstavbu diaľnic a ciest.

pumpa slovnaft, benzin, tankovanie, nafra Čítajte viac Nedostatok benzínu a nafty na pumpách. Aký veľký problém máme?

Štvrtá oblasť má názov konkurencieschop­nejšie a inteligentnejšie Slovensko. Skoro dve miliardy eur môžu byť napumpované do vedy, výskumu či inovácií pre malé a stredné podniky. Podpora týchto oblastí ma zabezpečiť, že ľudia dostanú lepšiu a dobre platenú prácu a krajina získa impulz v podobe ekonomického rozvoja.

Pre poslednú piatu oblasť s názvom Európa bližšie k ľuďom je v novom programovom období vyhradených 400 miliónov. V skratke ide o podporu regiónov a rozvoj kultúry, ktorý má do oblastí prilákať turistov a vytvoriť tak nové pracovné miesta.

Na riešenie problémov a podporu marginalizovaných rómskym komunít je určených prierezovo v rôznych oblastiach 907 miliónov eur. Nové programové obdobie počíta aj s Fondom spravodlivej transformácie, ktorý pomôže riešiť sociálne, hospodárske a environmentálne dôsledky regiónom, ktorých sa týka prechod na uhlíkovú neutralitu. Z balíka 441 miliónov eur môžu čerpať tri regióny – horná Nitra, Košický kraj a Banskobystric­ký kraj.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #peniaze #Brusel #nové