Takto zmizli dôchodky kvôli vojne. Pozrite si, ako sa darilo vašim peniazom v II. pilieri (prehľad)

Najväčšie straty si v druhom pilieri od začiatku roka pripísali negarantované fondy - teda akciové a indexové, ktoré sú aj najviac rizikové. Priemerný pokles všetkých fondov činil takmer 13 percent. Najviac stratil negarantovaný fond dôchodkovej správcovskej spoločnosti 365.life - až takmer 23 percent.

16.06.2022 10:13
dôchodok, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (75)

Vysoká inflácia a vojna na Ukrajine. To sú hlavné dôvody, prečo sa finančným trhom nedarí. Od konca januára kľúčový index, ktorý sa používa ako ukazovateľ výkonnosti akcií firiem – S&P 500 – klesol o 20 percent. V takejto situácii investori hovoria o tzv. medveďom trhu. To je, ako keby metaforicky medveď klepol po trhoch labou.

Peniaze / Euro / Bankovka / Korupcia / Úplatok / Čítajte viac Slováci stratili za pol roka pol miliardy eur. Je tu medvedí trh, strach z vojny a inflácie

Objem úspor v druhom pilieri od začiatku roka klesol o približne 600 miliónov. Odborníci však radia: sporitelia by nemali panikáriť a nemali by pri stratách meniť akciové či indexové fondy za tie dlhopisové. Sporenie na dôchodok je totiž beh na veľmi dlhé trate.

Peniaze, bankovky - ilustračné foto. Čítajte viac TOP 20 najlepších a najhorších fondov. Pozrite si, či v nich máte peniaze (+tabuľky)

Najväčšie poklesy zaznamenali tri fondy spoločnosti NN – dva akciové a jeden zmiešaný. Najmenšie záporné výnosy priniesol akciový fond od spoločnosti Uniqa.

Aj všetky garantované – teda dlhopisové, ktoré sú najmenej rizikové, zaznamenali od začiatku roka straty. V priemere o 5,3 percenta. Najväčší záporný výnos – takmer 9 percent – si zapísal od začiatku roka dlhopisový fond od NN. Naopak, najmenšie záporné výnosy priniesol dlhopisový fond od Uniqy.

Ako sa darilo garantovaným fondom.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier