Pokračovanie článku: Chorváti prijmú euro, Slováci ušetria. Ako sa tam oplatí ísť, autom, vlakom alebo lietadlom?

Treba zaplatiť aj mýto

Náklady na cestovanie nespočívajú len v cene benzínu a nafty. Taktiež si treba dať pozor na spoplatnené cesty. „Cena mýtneho sa nemení a neočakáva sa ani zdražovanie v tomto roku,“ uviedol Miholić. Diaľničné poplatky sú v Chorvátsku vyberané prostredníctvom mýtnych brán. Mýto musia platiť všetky motorové vozidlá vrátane motocyklov a vozidlá nad 3,5 tony.

Mýto prevádzkujú rôzne spoločnosti, preto sa systém platby môže na jednotlivých úsekoch líšiť. Výška je závislá na kategórii vozidla a prejdenej vzdialenosti. V období od polovice júna do polovice septembra je nutné počítať s 10 percentnou sezónnou prirážkou. V období od 1. júna do 30. septembra sú navyše navýšené poplatky na diaľniciach A8 a A9 v úsekoch Rijeka–Pula a Umag–Pula o 10 percent u všetkých kategórií vozidiel.

Ak ste sa rohodli ísť autom do 3,5 t cestou z Maďarska (Goričan) do Záhrebu cesta bude stáť 5,85 eur.Zo Záhrebu napríklad do Splitu (Dugopolje) 14,49 eur, Rijeky 5,58 eur alebo Makarska (Šestanovac) 120 eur.

Sadzby sú zverejnené na stránke www.hac.hr.

Niektorí volia cestu cez Maďarsko, iní cez Rakúsko alebo Slovinsko. Ak sa turista vyberie trasou cez Slovinsko jeho nutnosťou je zabezpečiť si diaľničnú známku. Týždenná vychádza od 7,50 eura pre motocykel, a 15 či 30 eur v závislosti od typu auta.

V Maďarsku tiež platí pre každý typ auta iná cena za diaľničné známky. Osobné motorové vozidlá (až 7 osôb) zaplatia na desať dní 14,10 eura a mesačnú 19,23 eura. Tieto čísla platia pri kúpe diaľničnej známky na Slovensku. Ak si však zastavíte v Maďarsku na benzínovej pumpe a známku si kúpite vo forintoch, pri dnešných kurzoch, tak mesačná známka výjde lacnejšie ako v eurách platená mesačná. Desať dňová známka platená vo forintoch na osobné auto do 3,5 t stojí 9,76 eura a mesačná 13, 32 eura. V Rakúsku zaplatíte za desať dňovú diaľničnú známku približne 9,60 eura.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko