Chorváti prijmú euro, Slováci ušetria. Ako sa tam oplatí ísť, autom, vlakom alebo lietadlom?

Leto začína a prví Slováci navštevujú dovolenkové destinácie. Najviac z nich si vyberá zahraničnú krajinu Chorvátsko. Jadranské more láka Slovákov kvôli svojej blízkosti. Do Rijeky sa autom môže dostať už do šiestich hodín. Napríklad jednosmerná cesta autovlakom so Škodou Octaviou kombi, dvomi dospelými osobami a jedným dieťaťom z Bratislavy do Splitu vyjde 324 eur.

09.06.2022 05:00
Chorvátsko, dovolenka, letovisko, more Foto:
Prístav v meste Krk.
debata (4)

Niet divu, že pri cestovaní do Chorvátska preferujú automobilovú dopravu. Je to pohodlné a rýchle. Do auta zmestia to, čo potrebujú a bez zbytočného naťahovania sa s kuframi vyrazia. Výhodou auta je aj mobilita, ktorú poskytuje. Návštevníci teda nemusia byť len na jednom mieste, ale môžu spoznávať viacero kútov Chorvátska. Prenájom auta v Chorvátsku totiž môže vyjsť drahšie než samotná cesta zo Slovenska a naspäť.

Autom sa dá vyraziť napríklad do Terstu (5,30 hodiny), Izoly (5,30 hodiny) alebo aj Puly za takmer sedem hodín cesty. Do Rijeky je cesta autom takmer šesť hodín, pre porovnanie s vlakom je to o polovicu menej cestovania. Odhadovaný čas je z Bratislavy.

Andrej Doležal, Ide o pravdu Čítajte viac Minister Doležal: Žiadne vlaky nezruším! Bol by to krok späť

Natankovať si však Slováci musia už doma. Dnešné ceny na pumpách presiahli už 1,9 eura za litere 95-oktánového benzínu a nafta je vyše 1,8 eura. Ceny v prímorskej krajine sa od slovenských príliš nelíšia. Benzín sa pohybuje od 13,86 kún (1,84 eura) za liter. Pri nafte ide o nižšiu sumu – 13,14 kún (1,74 eura) za liter. Na pohonných hmotách teda Slovák neušetrí.

Cena benzínu je podobná

Výhodou by bolo tankovanie po ceste v Maďarsku. No od 27. mája už za zvýhodnené ceny môžu tankovať len autá s maďarskou poznávacou značkou. Inak ceny benzínu môžu presiahnuť aj 760,9 forintov (2,05 eura) a za naftu to vychádza takmer rovnako – 758,85 forintov (2,05 eura). Výhodnejšie tankovanie si však Slovák môže nechať na Slovinsko, kde za benzín zaplatí 1,56 eura a za naftu 1,668 eura za liter.

„Cena paliva je v súčasnej dobe porovnateľná s cenami okolitých štátov. Je ťažké predikovať v súčasnej dobe vývoj cien, avšak si myslím, že ceny budú kopírovať vývoj okolitých štátov,“ uviedol pre Pravdu riaditeľ zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia pre Českú republiku a Slovensko Dubravko Miholić.

letisko split Čítajte viac Ryanairu prekážajú lacné letenky od Kiwi, pohrozil cestujúcim. Sú to amorálne praktiky, bráni sa brnianska firma

Cesta tam a späť plus ďalšie nabehané kilometre vyjdu minimálne na tri plné nádrže. Pri súčasných cenách sa rozpätie pohybuje od 75 do 100 eur na jednu nádrž, podľa paliva, objemu a, samozrejme, štýlu jazdy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko