Na dôchodku ostáva s hypotékou na krku stále viac ľudí. Národná banka obmedzí požičiavanie, koho sa dotkne?

Na dôchodku bez našetrených peňazí, ale s balíkom veľkého dlhu. Preventívna finančná prehliadka, ktorú na našej ekonomike spravila Národná banka Slovenska (NBS) ukázala, že čoraz viac ľudí bude svoj úver splácať aj na dôchodku.

30.05.2022 20:00
dochodkyňa, dôchodok, penzia, dochodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Čísla dokonca ukazujú, že každá druhá nová hypotéka je taká, pri ktorej jeden z dlžníkov presahuje so splatnosťou až do dôchodkového veku. A stále sa to posúva, dnes už nie je ojedinelé, keď dlh splácajú aj viac ako 70-roční seniori.

Domácnosť penzistov pritom na potraviny a energie vynaloží vyše polovicu rozpočtu. „Dôchodkový vek prináša šok v poklese príjmu,“ vyhlásil riaditeľ odboru finančnej stability NBS Marek Ličák. Preto si v banke nasimulovali rôzne scenáre. Z výsledkov simulácie vyplýva, že do rizika problémov so splácaním na dôchodku sa môže dostať až 9 percent úverov na bývanie. „Kombinácia dlhej priemernej splatnosti hypoték a podielu úverov presahujúcich vek 65 rokov je jedna z najvyšších v Európskej Únii a ďalej pomerne prudko rastie,“ upozorňujú ekonómovia.

Národná banka preto upraví limit, koľko si budú môcť požičať ľudia nad 40 rokov, ak ich úver presiahne do penzie, teda 64 rokov. A to tak, že upraví úverový limit v pomere k ich ročnému príjmu. Dnes môže byť osemnásobkom. Limit pre zadlženie voči ročnému príjmu sa pre týchto spotrebiteľov postupne má znížiť 0,25 percentného bodu za každý rok. Zjednodušene to znamená, že čím starší bude žiadateľ po 40-tke, tým menší úver si bude môcť zobrať.

Video
Ide o peniaze: Sú väčšie výhody alebo riziká splácania hypotéky aj na dôchodku? Odpovedá Pavel Škriniar, investičný analytik spoločnosti Swiss Life Select. Odvysielané 30. 3. 2022.

NBS sa návrh chystá poslať do medzirezortného pripomienkového konania a nová regulácia by mala platiť od 1. októbra 2022.

Igor Matovič, Pomoc rodinám Čítajte viac Matovičov daňový bonus: Kto si polepší najviac a kto najmenej (+ 6 príkladov)

Finanční odborníci oslovení denníkom Pravda návrh vítajú. „Ľudia si neuvedomujú, že na dôchodku ich príjem klesne, čím viac dlžník zarába, tým väčší prepad pocíti,“ vysvetľuje pre Pravdu Matej Dobiš z Finančného kompasu. Preventívne opatrenia zo strany NBS sa tak budú týkať prevažne starších ročníkov, teda 40-tnikov, 50-tnikov a 60-tnikov.

„Pomerne veľkú časť ovplyvnených budú tvoriť aj ľudia vo veku 45–60 rokov, jedna desatina až jedna štvrtina súčasných dlžníkov by sa už nemala dostať k navyšovaniu svojej zadlženosti, napríklad pri refixácii splácanej hypotéky,“ poukazuje na štatistiku zadlženia rôznych vekových skupín makroanalytik VÚB banky Michal Lehuta.

Ekonóm si nemyslí, že nová regulácia zatrasie s trhom hypoték. „Už dnes sa banky pri úverovaní pozerajú aj na vek klienta, a pre špeciálne prípady budú aj naďalej existovať výnimky. Skôr opatrenie chápeme ako preventívne: do budúcnosti sa vyhneme možným problémom so splácaním úverov v dôchodkovom veku,“ hodnotí Lehuta. Napríklad vo VÚB banke je limit na maximálnu splatnosť úveru na bývanie 72 rokov. NBS odhaduje, že novou reguláciou zmierni rast úverov o 1 percentný bod. Čiastočne sa regulácia dotkne približne 6 percent nových úverov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #hypotéka #NBS #úver na bývanie