Matovičov daňový bonus: Kto si polepší najviac a kto najmenej (+ 6 príkladov)

Schválený extrémne rýchlo v skrátenom legislatívnom konaní a s podporou fašistov. Ohrozeným chudobou pomôže najmenej. Daňový bonus na deti z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) čelí kritike.

29.05.2022 18:07
Igor Matovič, Pomoc rodinám Foto:
Igor Matovič, Pomoc rodinám
debata (29)

Ihneď po schválení sa rozbehli prepočty, komu najviac schválený zákon pomôže a komu sa pohorší. Daňový bonus prispeje do rodinného rozpočtu aj tým rodičom, ktorí na to nie sú odkázaní. Inak povedané, pôjde o plošnú pomoc všetkým, bez ohľadu na to, či je niekto veľmi bohatý, alebo chudobný.

Ekonómovia pritom už dlho upozorňujú, že pomoc v časoch vysokej inflácie má byť adresná: teda pre tých, ktorí to najviac potrebujú.

VIDEO: Pozrite si reláciu Ide o peniaze – Ako bojovať s infláciou:

Video

Najmenej budú profitovať zo zvýšeného daňového bonusu tí najchudobnejší. Ukazujú to prepočty v eurovom vyjadrení, ktoré zverejnila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Ak by sme si rodiny s deťmi rozdelili do príjmových kategórií od 1 do 10, pričom 1 znamená najmenší a 10 najvyšší príjem, zistíme, že priemerná zmena príjmu bude najvyššia pri rodinách s príjmom okolo 1000 eur v hrubom. To je v našom ponímaní siedma najvyššia príjmová kategória. Priemerne si v tomto prípade prilepšia rodiny vďaka zvýšenému daňovému bonusu o vyše 78 eur. Rodiny s najnižším príjmom budú na druhej strane z daňového bonusu profitovať najmenej. To sú rodiny s príjmom do 389 eur. Priemerná zmena príjmu bude pre ne na úrovni len 16 eur.

Kritizoval to aj exminister práce za SaS Jozef Mihál. „Nastavenie nového daňového bonusu nemá nič spoločné s pomocou chudobnejším rodinám,“ napísal Mihál. „Igor nový systém nastavil tak, že na prvý pohľad budú mať všetci pracujúci či podnikajúci rodičia pekne zvýšený daňový bonus na deti. V skutočnosti si však polepšia najmä nadpriemerne zarábajúci rodičia. Slabšie zarábajúcim sa pridá menej a najmä mnohí živnostníci dostanú dokonca nižší bonus na deti, ako mali doteraz,“ pokračuje v kritike Mihál.

Matovič navyše pri predstavovaní svojej „daňovej revolúcie“ sľuboval zjednodušiť systém do 23 slov a 6 čísel. Mihál tvrdí, že na prvý pohľad systém vyzerá jednoducho, no v skutočnosti má novela zákona veľa slov a veľa čísel a zaberá štyri papiere A4. „Systém bude asi desaťkrát komplikovanejší ako doteraz. Ak ste majiteľ firmy, nečudujte sa, ak vaša účtovníčka dá výpoveď a pôjde radšej robiť predavačku do obchodného reťazca,“ kritizuje daňový bonus Mihál.

Igor Matovič Čítajte viac Hrozba štrajku, miliarda v lufte a hrubosť vládnutia. Na Matovičov balíček sa valí vlna kritiky

Natíska sa otázka, či je správne, že táto pomoc bude putovať aj pre „horných desať percent“. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) odmieta kritiku, že balík pomôže viac bohatším rodinám ako finančne odkázanejším. Podľa neho je dôležité, že väčšine rodín sa zvýši rodinný rozpočet v dôsledku schválenia celého rodinného balíka o 20 percent. „Vyčleniť a stanoviť hranicu pre tých, ktorí by na prídavky na deti alebo daňový bonus nemali kvôli výške príjmu nárok, je administratívne náročné a trvalo by to niekoľko mesiacov,“ povedal minister práce v relácii Ide o pravdu.

Na daňovom bonuse je tiež zaujímavé to, že inde v Európe táto forma pomoci, teda podmieňovanie úľav na deti prácou, nie je až taká rozšírená. Sociologička Zuzana Kusá vo svojom komentári v denníku Pravda upozornila, že podľa informačného systému o sociálnej ochrane v Európe MISSOC je podpora detí pracujúcich cez daňové bonusy zavedená len u nás, v Rakúsku, Bulharsku, Česku, Holandsku a v Taliansku a vo Fínsku experimentálne pre slabo zarábajúce skupiny. „Inde sa rodiny podporujú prostredníctvom dávok, bývania a ďalších služieb,“ píše sociologička s tým, že tie sú viditeľné pre všetkých.

Systém daňového bonusu na dieťa prejde výraznou zmenou. Od júla budú rodičia na deti do 15 rokov dostávať 70 eur a na deti nad 15 rokov 40 eur mesačne. Od 1. januára 2023 sa má zvýšiť daňový bonus na deti do 15 rokov na sto eur a bonus na deti nad 15 rokov zase stúpne na 50 eur mesačne. Daňový bonus je súčasťou tzv. rodinného balíčka za 1,2 miliardy, ktorý minulý týždeň schválil parlament. Podpísať ho ešte musí prezidentka Zuzana Čaputová. Ak ho nepodpíše, zákon poputuje naspäť do Národnej rady, kde jej veto musí prelomiť 76 hlasov poslancov.

Novinkou pri daňovom bonuse je tiež to, že sa rozšíri skupina ľudí, ktorí budú mať naň nárok. Ten vznikne každému rodičovi s príjmom od jedného eura, ale suma bonusu sa bude odvíjať od výšky zárobku. V praxi to teda bude vyzerať tak, že výška bonusu pre všetky deti v rovnakom veku nebude rovnaká, ale bude závisieť od toho, koľko rodič zarába. Cieľom zmeny nastavenia bonusu je, aby si nárok na bonus mohol uplatniť aj zamestnanec alebo živnostník, ktorý v tomto roku nezarobil aspoň 6-násobok sumy minimálnej mzdy, čo je v prepočte 3¤876 eur.

Zvýšenie daňového bonusu na 70 a 40 eur od júla sú maximálne možné sumy nároku. V praxi však môže byť suma nižšia. Reálna výška bonusu sa bude počítať podľa toho, aký má rodič príjem a koľko má detí. Výsledná suma teda bude závisieť od takzvaného čiastkového základu dane. Je to hrubý mesačný príjem rodiča očistený od odvodov. V prípade živnostníka pôjde o ročný príjem očistený od odvodov a výdavkov. Najnižší bonus bude začínať vo výške 20 percent z čiastkového základu pri jednom dieťati a s každým ďalším dieťaťom má stúpať o sedem percent. Maximálna sadzba bude 55 percent, ak má rodič šesť a viac detí.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový bonus #Igor Matovič #balíček