Pokračovanie článku: Krajniakovi prešla pomoc ľuďom, Matovičovi nie. Vynadal za to Sulíkovi, miliarda visí vo vzduchu

Zabudlo sa na dôchodcov?

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) priznal, že ľudí, ktorí dnes potrebujú v súvislosti so zdražovaním pomôcť, je oveľa viacej. Preto sa napríklad rozhodli dôchodcom vyplatiť už v lete celý 13. dôchodok. To by im malo podľa Krajniaka aspoň čiastočne vykryť stúpajúce výdavky.

Podľa Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) bude 13. dôchodok možno stačiť akurát na prvý polrok tohto roka. „Naše požiadavky však trvajú, potrebujeme pred Vianocami ešte vyplatiť aj štrnásty dôchodok. Seniori sú jednou z najviac ohrozených skupín drastickým zdražovaním," upozornila v tlačovej správe predsedníčka JDS Valéria Pokorná.

Vyplatenie trinástej penzie je podľa nej konečne prvou pomocou od štátu pri zdražovaní, ktoré trvá už niekoľko mesiacov. Suma trinásteho dôchodku predstavuje od 50 eur do 300 eur. Trinástu penziu v maximálnej výške 300 eur dostávajú tí poberatelia dôchodku, ktorých dôchodok nepresahuje výšku životného minima. V súčasnosti ide o sumu 218,06 eura, od júla by sa však mala táto suma zvýšiť.

Odborári spolu s dôchodcami minulý víkend zorganizovali v poradí už tretiu protestnú akciu proti zhoršeniu sociálnej úrovne na Slovensku. Valéria Pokorná z JDS sa tiež zúčastnila na protestného mítingu. Uviedla, že prišla na stretnutie preto, lebo hoci boli dôchodky valorizované o 1,3 percenta a bol sľúbený 13. dôchodok, nič z toho nie sú prostriedky uvoľnené navyše nad príspevky v rámci zákona.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #inflácia #rodiny #zdražovanie