Pokračovanie článku: Krajniak vyhral prvú bitku v reforme dôchodkov, ale vojnu ešte nie. SaS mu odkazuje, že chce ďalšie zmeny

1. Nový systém odchodu do penzie

Medzi najdôležitejšie zmeny patrí nadviazanie strednej dĺžky života na odchod do dôchodku. „V súčasnosti sa vek odchodu do dôchodku riadi zaužívanou tabuľkou. Po novom dôjde k jej zrušeniu a nadviazaniu dôchodkového veku na strednú dĺžku života. Táto zmena stabilizuje výplatnú fázu dôchodkov, pretože ľudia strávia na dôchodku priemerne rovnaké obdobie, čo bude mať pozitívny vplyv na dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému,” zdôvodňuje Monika Hnilicová, hovorkyňa ministerstva práce.

Tento krok chvália ekonómovia najviac zo všetkých. „Je nevyhnutné zlepšiť finančnú stabilitu dôchodkového systému znovuzavedením dôchodkového automatu,“ zdôrazňuje predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth. Oponenti namietajú, že slovenská populácia má jednu z najhorších mier dožitia v zdraví. Ľudia na Slovensku sú okrem toho rekordérmi v práci na zmeny, najviac zo štátov v EÚ pracujú v noci. V preddôchodkovom veku tak už dnes končí množstvo ľudí, ktorí fyzicky nevládzu. „Po zrušení dôchodkového stropu budeme mať problém s vysokým počtom zamestnancov, ktorí nebudú vládať pracovať a ešte nebudú mať nárok na dôchodok,” argumentuje ekonomicko-sociálny analytik občianskeho združenia Pracujúca chudoba Ján Košč.

2. Štyridsať a dosť

Človek bude mať tiež po novom aj právo požiadať o odchod do penzie po 40 odpracovaných rokoch. Ak teda nastúpi do zamestnania v 18 rokoch, do dôchodku môže ísť v 58 rokoch. Každý, kto sa rozhodne odísť do dôchodku za týchto podmienok, bude mať penziu krátenú o 0,3 percenta za každý mesiac, o ktorý odíde do penzie skôr oproti oficiálnemu aktuálnemu dôchodkovému veku.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #Milan Krajniak #reforma dôchodkov #SASKA