Krajniak vyhral prvú bitku v reforme dôchodkov, ale vojnu ešte nie. SaS mu odkazuje, že chce ďalšie zmeny

Prvú veľkú bitku vyhral, ale do konca vojny ho čaká ešte ťažký boj. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v utorok ráno v parlamente dosiahol prvé čítanie jeho reformy prvého dôchodkového piliera. Tá spočíva v nadviazaní odchodu do penzie na strednú dĺžku života, rodičovský bonus či individuálny dôchodok po 40 odpracovaných rokoch. Poslanci schválili návrh ústavnou väčšinou 90 hlasov a posunuli ho do druhého čítania. Teraz však ide do tuhého.

10.05.2022 10:58 , aktualizované: 18:26
SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Foto: ,
Zľava predseda parlamentu Boris Kollár a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (obidvaja Sme rodina)
debata (13)

Návrh totiž získal kľúčové hlasy väčšiny SaS len s dôraznou podmienkou: SAS žiada ústupky a zmeny. „Trváme na tom, že základné princípy musia byť zakotvené v ústavnom zákone. Čakáme teraz ústretový krok pána ministra, plus že prestane odmietať naše požiadavky,” povedal po hlasovaní v Národnej rade poslanec SaS Peter Cmorej, ktorý zaň ako jediný z klubu liberálov nehlasoval.

SaS chce do ústavy dostať jednak automat zvyšovania veku odchodu do penzie podľa strednej dĺžky dožitia. A takisto aj podmienku, že nové či vyššie dôchodkové dávky budú vykryté rezervou v rozpočte. „Inak povedané, ak vymyslíte novú dávku, musíte presne povedať, aké dane chcete zdvihnúť alebo presmerovať čisto na krytie týchto dôchodkov,“ vymenoval Cmorej. Druhá podmienka sa týka nielen 13. či 14. dôchodkov, ale aj rodičovského bonusu, na ktorom najviac záleží Krajniakovi. „Trváme na ústavnom návrhu, či už samostatného zákona, alebo pripúšťame možnosť prilepiť limity do ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti,” dodal Cmorej.

matka, kuchyňa, varenie, dieťa, bábätko, chudoba, rodina, jedlo, hrnce Čítajte viac Boj s biedou prehrávame. Do chudoby sa prepadlo 45-tisíc ľudí, miliarda od vlády ide úplne opačným smerom

Minister práce reagoval, že je pripravený na kompromisy. Ale tak, aby boli zladené stanoviská všetkých koaličných partnerov. „Týmto dávam záväzný prísľub, že budem hovoriť s každým, kto v parlamente, bez ohľadu na to, či je v opozícii, alebo v koalícii, prejaví záujem dať nejaký zlepšujúci návrh k reforme prvého piliera,“ vyhlásil následne na tlačovej konferencii v parlamente Krajniak.

Takúto verziu pripúšťa aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorý sa do debaty zapojil tiež. „Sme dohodnutí, že ak sa má schváliť zmena dôchodkového systému, tak kľúčové parametre majú byť chránené ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti,“ zdôraznil. Rozpočtový zákon je v parlamente od septembra 2020. Matovič však tvrdí, že v júni by mohli tieto kľúčové veci prejsť parlamentom. „Ak by sa neschválila dôchodková reforma, tak by sme ohrozili pár sto miliónov z plánu obnovy,“ dodal.

Hlavné zmeny v zákone o dôchodkoch

Materiál, ktorý schválila vláda, prináša 4 hlavné zmeny:

  • odchod do dôchodkového veku neskončí na veku 64 rokov, bude sa predlžovať podľa strednej dĺžky dožitia,
  • individuálny dôchodkový strop umožní odchod do penzie po 40 odpracovaných rokoch,
  • aktuálna dôchodková hodnota, od ktorej závisia sumy novopriznaných dôchodkov, sa zníži, nebude sa navyšovať o 100 percent medziročného rastu priemernej mzdy, ale len o 95,
  • rodičovský bonus zavedie posielanie 3 percent z odvodov pracujúcich, ktoré priamo navýšia dôchodky ich rodičov. Jednému rodičovi pôjde 1,5 percenta a druhému 1,5 percenta.
  • Zákon nadobúda účinnosť 1. augusta 2022, kľúčové zmeny ako rodičovský bonus, predčasný dôchodok či zrušenie stropu majú platiť od januára 2023.

Zmeny ešte musí schváliť parlament, očakáva sa, že definitívna verzia bude prijatá do konca júna.

Prijatie reformy dôchodkových zákonov je totiž dôležité aj preto, že sme sa k tomu zaviazali v pláne obnovy. Konkrétne sme prisľúbili v prvom pilieri zaviesť dôchodkový automat a aktuárny princíp, teda že pri skoršom odchode do penzie bude dôchodok nižší. Druhého piliera sa týka zavedenie predvolenej stratégie pre nových a postupne aj pre existujúcich sporiteľov v druhom pilieri. Zmeny majú byť schválené do konca tohto roka a platiť majú od roku 2023.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Čítajte viac Vláda napriek nezhodám schválila nové dôchodky. Krajniak však musel ustúpiť

Reakcia ministra práce na posunutie zákona do 2. čítania

Denník Pravda prináša prehľad hlavných zmien, ktoré prináša novela o sociálnom poistení.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #Milan Krajniak #reforma dôchodkov #SASKA