Pokračovanie článku: Matovič: Sulík má obiehať krajiny a vybavovať plyn, DPH neznížime, ale prídeme s novou pomocou

Chystáte aj veľkú daňovo-odvodovú revolúciu. Predstavili ste ju už vlani na jeseň. V akom je stave?

Naši legislatívci, teda právnici, ktorí píšu zákony na ministerstve, makajú naplno už dva mesiace. Je to kopa zákonov, ktoré sa musia zmeniť. V rámci koalície sme sa dohodli, že do júna predložím všetky tieto veci do parlamentu, aby sme ich pred letom schválili. Pevne verím, že čo najviac z toho sa schváli a daňová revolúcia bude skutočnosťou od 1. januára budúceho roku.

Ostala reforma v takej podobe, ako ste ju pôvodne prezentovali koncom minulého roka?

Zatiaľ žiadne zásadné zmeny nenastali. Sme dohodnutí, že v rámci koalície najbližší mesiac využijeme na posledné dohody a do júna prijmeme kľúčové opatrenia.

Poďme postupne na jednotlivé body. Tvrdíte, že 99 percent zamestnancov si polepší. Pritom prepočty hovoria, že s 1000-eurovým platom v hrubom to bude tri eurá mesačne navyše, kto zarába 2¤000 eur, prilepší si 70 eur. Najviac si teda polepšia najviac zarábajúci.

Niektoré parametre sme medzičasom pomenili. Nemá zásadný zmysel rozoberať presne to, čo bolo prezentované v novembri. Tie čísla, čo hovoríte, nie sú presné. To sa má prepočítať v rámci celej firmy na všetkých zamestnancov, aby generálny riaditeľ dostal rovnako viac ako upratovač. V absolútnej sume. Všetci zarobia rovnako. Aj vo firmách, aj vo verejnej správe.

Čiže prepočty, koľko by zarobili po reforme zamestnanci, sú zlé?

Tie by platili, keby mala firma len jedného zamestnanca. Vo väčších firmách sa to rozpočíta. Ľudia dostanú 40 eur v hrubom, pri priemernej mzde, priemerne každý mesiac.

Teda okolo 30 eur v čistom.

O niečo menej.

Počúvame častú kritiku v tom, že rozdávanie dávok pre deti a rodičov maskujete ako daňovo-odvodovú revolúciu. Prečo to nazývate revolúcia, keď si ľudia prilepšia priemerne ani nie 30 eur mesačne?

Niekto vidí revolúciu iba v tom, keď sa mu plat zdvojnásobí. Rozumní ľudia, ktorí myslia na to, ako štát funguje, si všimnú aj tých 30 eur. Revolúcia je aj to, že desiatky tisíc slov na výpočet platu zjednoduším na 28. Pre niekoho je v rebríčku hodnôt vyššie vlastná peňaženka, pre iného fungujúci štát.

Ale ľudia pozerajú najmä do peňaženiek, hlavne v týchto časoch, záleží im na tom, koľko tam majú.

V poriadku. Tí nech si volia Fica, ktorý im dá viac, popritom bude kradnúť a zadlží štát. Matovič robí revolúciu zjednodušovaním zákonov. Každý to robí inak.

A nie je to viac rozdávanie deťom a matkám ako daňová revolúcia?

Má to tri časti. Prvá je rodinná politika, druhá zdaňovanie zamestnania, tretia zdaňovanie firiem. Revolúcia na troch nohách, každá je rovnako dôležitá. Ale áno, pomáham tým rodinám, dostanú 200 eur mesačne, na rozdiel od 50 eur, čo dostávali za Fica, a ešte aj uvádzam všetky zdroje, odkiaľ to celé zaplatím.

Zdroje na reformu máte vykryté? Inštitút finančnej politiky prepočítal, že to má stáť 2,4 miliardy eur. To sedí?

To je správne.

A nájdete tie peniaze?

Úplná pohoda, klíďo píďo to nebude. Mnoho bohatých bude nešťastných. Ale o tom to je.

Reformu chcete vykryť aj miliónmi z takzvaných „dynamických efektov“. Okrem mnohých ekonómov, ktorí nad tým krútili hlavou, o tom kolovali aj vtipy.

To je vážna vec. Keď dáte miliardu rodinám navyše, z 90 percent tie peniaze pustia späť do ekonomiky. Ak ich minú na nákup, štát získa DPH, hotely a služby zamestnajú viac ľudí, štát dostane viac daní a odvodov. Dáte peniaze, získate peniaze.

Chcete zdaňovať milionárov daňou z luxusu. Veľa ekonómov ale kritizovalo, že prakticky je to nezdaniteľné, neexistujú cenové mapy, návod, ako to robiť.

Daň z nehnuteľností dvíhať nebudeme. Plus je to ďalší unikátny príjem samospráv. A čo sa týka milionárskej dane, najviac jej odporuje SaS, že bohatí nemajú platiť viac. Avšak mne sa táto rétorika nepozdáva. Pár tisíc milionárov na Slovensku bude platiť navyše ročne 0,1 percenta majetku.

No ale otázka je, ako ten majetok celý spočítať, na čo všetko sa to bude vzťahovať?

Komplet celý majetok. Zlato, akcie, šperky, nehnuteľnosti. Milionári budú podávať pravidelné majetkové priznanie, takže to bude aj protikorupčné opatrenie. Funguje to v každej jednej demokratickej krajine a zásadne to pomáha v boji proti korupcii.

Dobre, ale kto by odhadoval hodnotu majetku? Ako by sa to dokladovalo?

Nacenili by si to sami. Ale aj so špeciálnym dôvetkom na predkupné právo štátu. Teda, ak by časť svojho majetku, napríklad nehnuteľnosť podhodnotili, tak za takú cenu by si to mohol prednostne od nich štát kúpiť. Funguje to takto v Írsku a podľa mňa je to veľmi fér. Niekto nacení svoju haciendu za desať miliónov a povie, že má hodnotu milión, tak výborne, nech sa páči, štát to rovno za ten milión odkúpi.

A kto by kontroloval toto naceňovanie?

Niekto určite. My ale hlavne chceme sledovať nárast majetku bohatých, mne nejde o ten samotný výber dane. Aj zlodeji z Ficovej vlády kradli vo veľkom, dnes majú obrovské majetky a mňa zaujíma, keď každoročne také majetky rastú, či to bolo zdanené, či to sú reálne peniaze, úplatky a podobne. Bojujeme spolu proti korupcii, nejako treba začať.

A aj toto má platiť od januára?

Túto konkrétnu časť reformy blokuje SaS.

Platí aj to, že po novom sa zruší takzvaný paušál, teda paušálne výdavky, ktoré si uplatňuje väčšina živnostníkov?

Živnostníci platia extrémne nižšie dane ako bežní zamestnanci. Dva milióny zamestnancov platí 16 miliárd, 400-tisíc SZČO platí len 0,8 miliardy. Priemerný zamestnanec odvedie štátu na celé jeho fungovanie osemtisíc eur ročne, živnostník dvetisíc. Niekde je problém. Všetky dôchodky rodičov živnostníkov platia zamestnanci. Ani jeden živnostník neprispieva na dôchodok svojho rodiča. To je nespravodlivé v rámci štátu.

Nevyženie to živnostníkov do jednoosobových eseróčok?

Môj návrh polovici živnostníkov dane zníži, druhej polovici zvýši. Ale bude to spravodlivejšie.

Budú mať reštaurácie od budúceho roka zníženú DPH na desať percent? Stále chcete, aby za to ponúkali krčah vody zadarmo, ekomenu a tak ďalej?

Nechajme to tak, s tým sme pol roka pozadu. Ale áno, všetko je to súčasťou revolúcie a je to v hre, takto to chcem presadiť, to je dohoda. Keď si z toho niekto robí srandu, to je jeho problém. Ja chcem dosiahnuť štandard pokrokových krajín, kde vám v reštaurácii dajú zadarmo pitnú vodu a deti majú na výber toľko jedla, koľko dospelí. Buď sme prorodinný štát, alebo sú reštaurácie priateľské len k dospelým.

Strana SaS vám k reforme vystavila semafor. Štyri body majú červenú. Ide o milionársku daň, zrušenie paušálu u živnostníkov, zrušenie stropov na odvody či zvýšenie dane z dividend. Už ste sa s nimi dohodli?

S milionárskou daňou stále nesúhlasia. Nechcú ani strop pri odvodoch, čo si myslím, že sa opäť len zastávajú bohatých, keď nechcú, aby platili pri príjmoch viac ako 8¤500 eur trošku viac. To je podľa mňa chyba, hlavne v súčasnej ťažkej dobe. A oni sa stále tvária, že to je to „no go“. My sa snažíme diskutovať o všetkom.

S kým?

So štátnym tajomníkom rezortu hospodárstva Jánom Oravcom. Jeho poverili, aby sa o tom s nami bavil.

A so šéfom strany Richardom Sulíkom, nie?

Poveril Oravca, s ním sa bavíme, s ním hľadáme riešenie.

A so zvyškom sporných bodov to ako vyzerá, dohodnete sa?

SaS sa snaží prezentovať vlastný návrh. Ja si o ňom myslím, že živnostníkom ublíži viac ako môj. Diskutujeme. Pri dividendách je môj návrh dvojstranný – zvýši sa daň z dividend, zaplatia asi desatinku navyše, no za to im znížime daň z príjmu právnických osôb, ktorá firmám ušetrí 280 miliónov. Preto vysvetľujeme saske, že keď to budú blokovať, ubližujú firmám.

Kedy teda reformu uvidíme na papieri?

Do júna to bude v medzirezortnom pripomienkovom konaní. (smiech)

Prečo sa smejete?

Bude… keď stihneme.

© Autorské práva vyhradené

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič