Krajniak o práci pre Ukrajincov: Hlavne chcem obsadiť miesta, ktoré Slováci odmietajú

Zamestnaných je podľa ministra 360 ukrajinských odídencov a ich počet stúpa.

22.03.2022 16:42
Milan Krajniak Foto: ,
debata (3)

Život odídencov z Ukrajiny, ktorí sa rozhodli zostať na určitý čas na Slovensku, je náročný. Hoci vďaka množstvu dobrovoľníkov, iniciatív a asistencie štátu dostali prvú pomoc, ubytovanie či prístup k starostlivosti, mnohí prišli o úspory. Ak sa teda chcú uživiť, musia si nájsť prácu. Z počtu 50-tisíc sa to na Slovensku doteraz podarilo 360 z nich.

Šéf rezortu práce Milan Krajniak na tlačovej besede v utorok skonštatoval, že je s vývojom spokojný a ministerstvo situáciu rieši tak, aby bola prínosná pre štát, pre Ukrajincov aj pre Slovákov. Podľa jeho údajov na Slovensko prišlo do utorka rána viac ako 258-tisíc odídencov z Ukrajiny, z toho asi 101-tisíc detí.

Najviac odídencov z Ukrajiny sa podľa údajov, ktoré Krajniak prezentoval, doteraz zamestnalo v okresoch s najväčším dopytom po pracovnej sile. Konkrétne sú to okresy Trenčín, Malacky, Námestovo či Nové Mesto nad Váhom. Jeho rezort vytvoril portál sluzbyzamestna­nosti.gov.sk, na ktorom ministerstvo preložilo pracovné ponuky aj do ukrajinského jazyka.

Zuzana Čaputová na návšteve Volkswagenu Čítajte viac Vojna na Ukrajine ochromila bratislavský Volkswagen. Automobilka prerušila výrobu

Krajniak vyčíslil, že portál v súčasnosti ponúka 92-tisíc pracovných pozícií vhodných pre odídencov z Ukrajiny. Minister si prioritne želá, aby sa obsadilo 32-tisíc miest, ktoré sú evidované ako trvalé, teda také, ktoré Slováci dlhodobo nechcú. „Samozrejme, ak by sa na Slovensko chcela presunúť IT firma z Ukrajiny či z Bieloruska aj s vysokokvali­fikovanými zamestnancami, prídu sem a vytvoria ďalšie pracovné miesta pre Slovákov, som tomu otvorený,” dodal minister.

Zvyšných asi 60-tisíc pracovných miest tvoria sezónne práce v gastre či cestovnom ruchu. Tam došlo k prepadu najmä kvôli pandémii a mnoho bývalých zamestnancov sa na tieto pozície nechce vrátiť. „V apríli sa začína nábor práve na letnú sezónu, je to dobre načasované,“ myslí si Krajniak.

Hotelieri však upozorňujú, že s tým môže byť problém pri zamestnávaní, vyžadujúcom špecifickú kvalifikáciu. „Mnohí ľudia so sebou nemajú príslušné doklady, ktoré sú napríklad pre vykonávanie činností v oblasti gastra a hotelierstva nevyhnutné, čo znemožňuje ich zamestnanie,” upozorňuje prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák. Spomínané doklady totiž možno nahradiť len získaním odbornej spôsobilosti, ktoré vydávajú regionálne úrady verejného zdravotníctva. Tam zohráva úlohu aj jazyková bariéra či nedostatok termínov na overovanie spôsobilosti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #vojna na Ukrajine #Milan Krajniak