Pokračovanie článku: Na jedlo im ostanú 3 eurá mesačne. Dôchodcovia sa s Krajniakom hádajú o 13. dôchodok

Daňový bonus pre pracujúcu chudobu

Koaliční predstavitelia okrem skorších 13. dôchodkoch hovoria aj o ďalšom opatrení. Ním má byť takzvaný daňový bonus. Ten by dostala takzvaná „pracujúca chudoba“, teda ľudia, ktorí zarábajú relatívne málo. V závislosti od rôznych podmienok by mal takýto človek dostať 100 až 200 eur na hlavu. „Podľa našej analýzy sú to nízkopríjmové domácnosti, teda tie, kde aspoň jeden člen domácnosti zarába od 646 eur mesačne, pretože pre takých je zdražovanie najväčší nápor,” uviedol Krajniak v nedeľnej relácii V politike na TA3.

Krajniak spresnil, že si to predstavuje ako mimoriadne daňové zvýhodnenie. Zamestnanci by si odpísali z daní 100 až 200 eur podľa výšky príjmu, vďaka čomu by sa im zvýšil čistý príjem, ktorý im vyplatí zamestnávateľ. Opatrenie má byť dostupné zhruba pre stotisíc domácností, ktoré spadajú do príjmovej definície rezortu, čo predstavuje asi 300-tisíc ľudí. Uskutočniť to plánuje Krajniak do leta. Štát to má stáť od 100 do 200 miliónov eur.

Problémom je, že koaliční partneri tieto návrhy Krajniaka počuli rozprávať iba v televízii. Ekonomický expert Za ľudí Tomáš Meravý ako aj Peter Cmorej, špecialista na financie SaS, sa zhodne vyjadrili, že o návrhoch spomínaných vo víkendových reláciách zatiaľ reč nebola. V pondelok o tom mali hovoriť na koaličnej rade, no zdôraznili, že na papieri ešte nedostali žiadne návrhy. „Počul som o tom a čo viem, o detailoch sa rokuje,“ zareagoval zase šéf hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽaNO).

Nejednotnosť koalície v opatreniach ilustroval v sobotu aj člen predsedníctva hnutia Sme rodina Igor Kašper v Sobotných dialógoch. Vyhlásil, že „na stole“ je aj zníženie DPH na pohonné látky. „Áno, je to na stole, aj v rámci balíka ‚Lex Ukrajina‘, či už znižovanie DPH-čky, alebo spotrebnej dane. To je v súvislosti s balíkom týkajúcim sa päťpercentnej DPH na potraviny," priblížil Kašper. No vzápätí to premiér Eduard Heger (OĽaNO) v nedeľnom O 5 minút 12 poprel a vyhlásil, že o ničom nevie. „Bolo to pre mňa, priznám sa, prekvapením,“ zareagoval Heger.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Dôchodcovia #dôchodky #vojna na Ukrajine