Na jedlo im ostanú 3 eurá mesačne. Dôchodcovia sa s Krajniakom hádajú o 13. dôchodok

Pár rožkov, jabĺk, liter mlieka a kilogram zemiakov. „Toto si môže dovoliť priemerný slovenský dôchodca, keď zaplatí za energie, lieky, potraviny či bývanie. Spotrebný kôš za tri eurá,” demonštrovala v pondelok na obed Valéria Pokorná, zástupkyňa predsedu Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS). Spolu so zástupcami zdravotníckych organizácií a odborárov zorganizovali spoločné vyjadrenie, v ktorom vláde odkazujú svoje obavy v dôsledku zdražovania a chudoby.

14.03.2022 18:23
nákup, potraviny, košík, človek, dôchodca, jedlo Foto:
Ilustračné foto.
debata (60)

Vláda podľa nich nepočúva požiadavky a vyhovára sa na rozpočet.

Pondelkové zhromaždenie reagovalo na kroky, ktoré predstavili minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a financií Igor Matovič (OĽaNO) ako pomoc so zdražovaním: predčasné vyplatenie vianočného bonusu či zľavu na daniach pre chudobných pracujúcich. Dôchodcovia sú nespokojní s tým, že v čase nevídaného zdražovania im stúpli penzie iba o 1,3 percenta, teda priemerne o 13 eur mesačne.

Podľa údajov Sociálnej poisťovne je aktuálne na Slovensku vyše jedného milióna starobných dôchodcov. Suma priemerného starobného dôchodku, ktorý im štát vypláca, na konci februára tohto roka dosiahla 512,50 eura.

Jednota dôchodcov Čítajte viac Jednota dôchodcov reaguje na Matoviča: Nerozumieme jeho výpočtom, chceme pridať 3 percentá

Spor o 13. dôchodok

Jednota dôchodcov Slovenska, podporovaná aj návrhom zákona od opozičného Hlasu, žiada preto mimoriadnu valorizáciu – teda zvýšiť od apríla dôchodky medziročne o tri percentá. V budúcom roku chcú zase pridať o päť percent. Tým by si rozložili plánovanú približne osempercentnú valorizáciu od budúceho roka na skôr. „Perspektíva, že na budúci január bude valorizácia viac ako osem percent, je síce lákavá, ale teraz nám to nepomôže. Oni argumentujú, že Putin nám zobral peniaze, no to je len chabá výhovorka, na to nám posiela minimálne miliardu eur EÚ,“ vyhlásila Pokorná.

Matovič s Krajniakom však majú vlastnú predstavu o zmenách vo vyplácaní dôchodkov. Chcú presunúť výplatu 13. dôchodku už na prvú polovicu roka. Návrh Matoviča a Krajniaka vyriešiť to skorším vyplatením 13. dôchodku je podľa Pokornej nezmysel. „Nesúhlasíme s vyplatením tzv. 13. dôchodku, je to iba vianočný príspevok daný zákonom. Okrem toho, tých 300 eur, o ktorých hovoria ministri, dostane iba človek s dôchodkom nižším ako 218,06 eur, ostatným sa adekvátne skracuje až na 50 eur," vypočítala Pokorná.

Akceptovať by sa to dalo podľa nej iba v prípade, ak by po 13. dôchodku na konci roka vláda pridala aj 14. dôchodok. Krajniak na otázku, či plánuje osempercentnú budúcoročnú valorizáciu rozložiť a časť z nej vyplatiť skôr, priamo neodpovedal. Iba zopakoval, že chce vyplácanie časti 13. dôchodku skôr. Matovič je za to, aby sa 13. dôchodok vyplatil celý už v máji. „Ministerstvo financií prišlo s návrhom na vyplatenie celých 13. dôchodkov už v máji namiesto decembra, čo výrazne pomôže dôchodcom kompenzovať aktuálny nárast cien,“ reaguje rezort.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Dôchodcovia #dôchodky #vojna na Ukrajine