Pokračovanie článku: Vojna udrela na forint, zlotý či korunu a výrazne sa oslabujú. Slováci na nákupoch za hranicami ušetria

Centrálne banky už zasahujú

Česká národná banka (ČNB) zasahuje na menovom trhu proti prudkému oslabovaniu domácej meny v posledných dňoch. „ČNB oznamuje, že je aktívna na devízovom trhu a realizuje operácie, aby tlmila nadmerné výkyvy kurzu a oslabovanie koruny,“ oznámila banka ešte v piatok v tlačovej správe. Česká koruna v reakcii na vojnový konflikt na Ukrajine výrazne strácala oproti euru aj doláru. Česká národná banka disponuje veľkými devízovými rezervami, na konci januára to bolo zhruba 157 miliárd eur. Centrálna banka tak má v rukách obrovskú silu na ovplyvnenie vývoja kurzu na menovom trhu.

Podľa hlavného ekonóma českej bankovej asociácie Jakuba Seidlera je tento krok centrálnej banky potrebný. „ČNB ho realizuje pravdepodobne z dvoch dôvodov. Na jednej strane, aby upokojila trh aj verejnosť, že koruna sa nebude v dôsledku zvýšenej neistoty pre ruskú agresiu na Ukrajine výraznejšie oslabovať. A tiež preto, aby koruna svojím oslabovaním ďalej nezvyšovala infláciu,“ napísal v komentári Jakub Seidler.

Maďarská centrálna banka ešte vo štvrtok minulý týždeň v snahe zabrániť oslabovaniu forintu pristúpila k najväčšiemu zvýšeniu týždňovej depozitnej sadzby od roku 2008. Jej zásah sa však ukázal ako neúčinný. Zvýšila sadzby, aby zastavila vysokú infláciu a zároveň podržala svoju menu. V polovici decembra sadzby zdvihla na 2,4 percenta, čo bolo najviac od roku 2014. Aj v prípade poľského zlotého už musela intervenovať miestna centrálna banka. Ešte v decembri zdvihla kľúčovú sadzbu na 1,75 percenta.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #forint #susedia #nakupovanie #vojna na Ukrajine