Vojna udrela na forint, zlotý či korunu a výrazne sa oslabujú. Slováci na nákupoch za hranicami ušetria

Vojna sa neodohráva iba na bojisku, jej dôsledky je cítiť aj na trhu s platidlami. Maďarský forint, poľský zlotý a česká koruna zažívajú historické prepady. Naopak, euro, ktorým platia aj Slováci, sa oproti týmto menám posilňuje.

08.03.2022 18:13
obchody nakupovanie ruska pandemia
debata (12)

Za uplynulý mesiac sa stihol maďarský forint oslabiť o vyše 11 percent. Poľský zlotý o viac ako 9 percent a česká koruna stratila na hodnote oproti euru 5,6 percenta. V praxi to znamená, že každé jedno euro v peňaženke má väčšiu kúpnu silu u našich susedov.

Ak stál pred mesiacom nákup vybraných tovarov napríklad v Maďarsku 100 eur, dnes by rovnaký nákup stál 89 eur. Podobne to platí aj na sever a západ od našich hraníc.

Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Čítajte viac Okolo Putinových najbližších sa sťahuje slučka. Kto sú ľudia na sankčnom zozname?

Ekonomický analytik Tatra banky Andrej Martiška hovorí, že dnes si za jedno euro môžeme dovoliť u našich susedov viac, ako to bolo pred mesiacom. A to aj napriek rozdielnemu rastu cien. „Za 100 eur dnes dostaneme viac forintov ako pred vypuknutím vojny a ceny nestihli narásť toľko, aby tento ,pozitívny' efekt znegovali. Za rovnakú sumu tak dnes nakúpime v Maďarsku či Poľsku viac tovarov ako pred vypuknutím vojny, ktoré spôsobilo aj oslabenie ich mien,“ tvrdí pre Pravdu Martiška.

„Ide o masívne výpredaje mien, pričom takéto prepady vôbec nie sú bežné,“ dopĺňa ekonóm Martin Hudcovský z Ekonomickej univerzity v Bratislave. „Takéto výkyvy sa dejú najmä pri neočakávaných ekonomických udalostiach, za čo sa určite dá považovať aj vývoj na Ukrajine a vývoj na trhu s energiami,“ dodáva.

Lacné tankovanie

Pozitívne vplyvy silnejšieho eura sa prejavia aj na čerpacích staniciach. Najskôr to bolo zníženie dane na pohonné hmoty v Poľsku či zastropovanie cien základných potravín v Maďarsku. Iba pár týždňov dozadu sme boli svedkami toho, ako si slovenskí vodiči v dlhých radoch na čerpacích staniciach za hranicami podávali tankovaciu pištoľ ako na bežiacom páse. Takéto obrázky sa môžu už nasledujúce dni zopakovať.

Tankovanie najpoužívanejšieho 95-oktánového benzínu do 50-litrovej nádrže na Slovensku v súčasnosti vyjde približne na 81,5 eura. Na maďarských čerpacích staniciach takmer o 15 eur menej a v Poľsku to vychádza na podobnú úsporu na úrovni 17 eur. Iba v Česku vyjde 50-litrová nádrž drahšie, a to na 85 eur.

Minimálne v krátkodobom horizonte sa tak Slováci môžu tešiť na lacnejšie nákupy za hranicami. Samozrejme, nemusí to platiť pre každý typ tovaru a pri súčasných cenách pohonných hmôt určite treba zohľadniť aj náklady na dopravu. No ak bude vojna pokračovať, nie je vylúčené, že meny okolitých štátov pôjdu oproti euru ešte výraznejšie nižšie. To bude znamenať, že kúpna hodnota európskej meny bude naberať na sile.

Netreba zabúdať aj na to, že celková inflácia je v súčasnosti na medziročnej báze mierne vyššia v Poľsku a v Česku ako na Slovensku. No ani tá neovplyvní „zlacňujúci“ efekt prepadu ich mien. Inak povedané, aj keď v okolitých krajinách majú o niečo málo vyššiu infláciu, stále budú nákupy za hranicami lacnejšie.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #forint #susedia #nakupovanie #vojna na Ukrajine