Pokračovanie článku: Rožky, múka, ovocie či strukoviny. Nižšia DPH by priniesla úľavu peňaženkám iba pri vybraných potravinách

Matovič nechce „pustiť“ 155 miliónov

Šéfa rezortu financií Igora Matoviča (OĽaNO) nevyrušuje, že Slováci chodia za lacnejšími nákupmi do Poľska. „To, čo takýmto spôsobom štátna kasa stratí, je podľa našich prepočtov výrazne menej ako to, čo by štátna kasa stratila znížením DPH,“ povedal Matovič.

Nákupy Slovákov v zahraničí môžu mať podľa analytika Tatra banky Borisa Fojtíka negatívny dosah hlavne na lokálnych podnikateľov, ktorí prichádzajú o tržby. „Rovnako politicky je menej nákladné daň nemeniť, ako ju s neistým výsledkom znížiť a následne opäť zvyšovať,“ dodáva.

Analytik spoločnosti FinGo.sk František Burda upozorňuje, že kým my to vymýšľame, prepočítavame, robíme analýzy a handrkujeme sa, húfy Slovákov míňajú zarobené peniaze za hranicami u našich susedov. Podľa neho tak podnikateľom zbytočne unikajú tržby a štátu dane. „Pokiaľ chceme, aby Slováci míňali doma a naši podnikatelia platili zamestnancov a odvádzali dane, malo by aj Slovensko čo najskôr prikročiť a dorovnať opatrenia okolitých štátov,“ tvrdí pre Pravdu.

Z pohľadu ochrany verejných financií je podľa ministra financií zodpovednejšie držať súčasnú sadzbu DPH na potraviny ako podliehať nejakej panike. Verí predikciám Národnej banky Slovenska a Európskej centrálnej banky, že inflácia bude len dočasná a začne v dohľadnom čase klesať. Tá sa na Slovensku podľa predbežných dát Eurostatu vyšplhala v januári na 8,5 percenta, čo je najvyššia hodnota od decembra 2003.

Matovič odmieta návrhy na zníženie DPH na vybrané druhy potravín na päť percent, pretože by to štátnu kasu stálo 155 miliónov eur. Správca slovenskej pokladnice tvrdí, že ich nevie nájsť a opakuje, že ak aj nejaký minister príde s návrhom na míňanie zo spoločnej kasy, musí zároveň prísť s návrhom, odkiaľ a komu tie peniaze zobrať. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) v reakcii uviedol, že peniaze navyše jeho rezort nemá a téma zníženia dane z pridanej hodnoty na potraviny už nie je aktuálna. Zamerať sa chce radšej na kontrolu reťazcov, aby mal dohľad nad tým, ako stanovujú ceny.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #nákupy #DPH #NBS