„Znížením DPH príde štát o časť finančných prostriedkov v štátnom rozpočte. Želaný efekt – razantné zníženie rastu cien potravín – sa nedosiahne. V období, keď nás de facto ničí konkurencia zo zahraničia, chcem požiadať nášho rezortného ministra a predsedu Výboru pre pôdohospodárstvo, aby svoju pozornosť sústredili skôr na navýšenie spolufinancovania európskych zdrojov a priamej štátnej pomoci pre agropotravinársky sektor. Situácia je alarmujúca a máme pocit, že si to kompetentní vôbec neuvedomujú,“ uviedol predseda SPPK Emil Macho.
Dané tvrdenie komora opiera aj o skúsenosti zo znižovania DPH na potraviny v minulosti. Vychádza pritom z vlastného prieskumu spotrebiteľských cien, ktorý SPPK robila pol roka po znížení DPH na potraviny v roku 2016. SPPK tvrdí, že efekt na spotrebiteľské ceny bol len dočasný, pretože DPH sa stratilo v marži obchodných reťazcov.
Čítajte viac Matovič k novej nižšej DPH na potraviny: Ja by som ju zrušil úplneSPPK o svojom postoji informovala oficiálnym listom ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana (nom. OĽaNO), v ktorom žiada o diskusiu o opatreniach na podporu výroby potravín na Slovensku. „Pre výrobcov potravín sú dôležité opatrenia, ktorými by došlo k zníženiu odvodového a daňového zaťaženia, k zlepšeniu vyjednávacej pozície slovenských výrobcov voči predajcom potravín pri rokovaniach o nevyhnutnom navýšení odbytových cien z dôvodu aktuálneho zvyšovania vstupných nákladov a k zabezpečeniu odbytu slovenských potravín na domácom trhu. Nevyhnutná je priama podpora do potravinárskeho sektora, ktorá by v primeranej miere kompenzovala zvýšené náklady výroby, ktoré výrobcovia nevedia preniesť do odbytovej ceny,“ uvádza sa v otvorenom liste.
SPPK preto navrhuje politickú diskusiu o znižovaní DPH okrem rezortu aj diskusiu s odborníkmi z praxe a to slovenskými výrobcami potravín.