Daňové priznanie si môžete výrazne uľahčiť. Nepremeškajte však dôležitý termín

Zamestnanci môžu do 15. februára požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie vlaňajších preddavkov na daň. Nebudú tak potom musieť do 31. marca tohto roka sami podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typu A, ak ich zdaniteľné príjmy za vlaňajšok presiahli 2 255,72 eura.

27.01.2022 10:24
dane, odvody, účtovník, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zamestnanci, ktorí mali v minulom roku zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti, môžu najneskôr do 15. februára tohto roka požiadať zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti. Nebudú tak potom musieť do 31. marca tohto roka sami podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typu A, ak ich zdaniteľné príjmy za vlaňajšok presiahli 2 255,72 eura. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Zamestnávateľ môže vykonať ročné zúčtovanie zamestnancom, ktorí mali vlani len príjem zo závislej činnosti plynúci zo zdrojov na území Slovenska a nemajú povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby, nakoľko nemali žiadny iný zdaniteľný príjem, napríklad z prenájmu bytu, výhry alebo podnikania. Musia o to ale v stanovenej lehote požiadať na predpísanom tlačive.

Alica Orda - Oravcová Čítajte viac Kedy je výhodnejšie ročné zúčtovanie dane a kedy musíte podať daňové priznanie sami?

Ak mal zamestnanec viac zamestnávateľov, o vykonanie ročného zúčtovania písomne požiada posledného zamestnávateľa, u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus. Do úhrnu príjmov tento zamestnávateľ započíta aj sumy z potvrdení o príjmoch od všetkých ostatných zamestnávateľov, ktoré mu musí zamestnanec do 15. februára tohto roka predložiť. Ak zamestnanec požiadal zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, ale nepredložil v ustanovenom termíne potrebné doklady na vykonanie ročného zúčtovania, je povinný podať daňové priznanie podľa zákona o dani z príjmov, a to za predpokladu, že za zdaňovacie obdobie 2021 dosiahol zdaniteľné príjmy presahujúce 2 255,72 eura.

V prípade, že zamestnanec v zdaňovacom období neuplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus u žiadneho zamestnávateľa, môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania ktoréhokoľvek zo svojich bývalých zamestnávateľov. Tento zamestnávateľ na ne prihliadne dodatočne pri ročnom zúčtovaní, ak zamestnanec preukáže, že na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a na daňový bonus mal nárok.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #zamestnanci #daňové priznanie #ročné zúčtovanie